Schiopetto Malvasia 2019
Perioada optimă de consum: 2021-2025
Producător: Schiopetto - Collio DOC, Friuli-Venezia Giulia
Soi: Malvasia - struguri culeși manual
Culoare: galben-pai strălucitor cu tente aurii
Miros: proaspăt și intens, cu note marine și adieri florale și de fructe dulci
Gust: bogat, complex și foarte aromat, răcoros pe palatin, cu arome dulci și sfârșitul dominat de o aciditate frumoasă
Recomandări gastronomice: merge perfect cu antreuri și feluri principale din pește sau carne
Alcool: 14%
Zahăr rezidual: 0,6 g/l
Aciditate totală: 5,61 g/l
Temperatura de servire: 13°C
Fermentat în tancuri de inox. Maturat 8 luni în inox și minimum 5 luni la sticlă.
92 Puncte James Suckling: ”Ierburi aromatice proaspete, precum busuioc tailandez și cimbru proaspăt care dau culoare aromelor de citrice din miros și gust. Corpolent și suculent, cu aciditate puternică și sfârșit sărat și mineral. Foarte sec.”
Producător
”Producător genial, Schiopetto este punctul de referință care ne arată cât de aromate, parfumate și seducătoare pot fi vinurile albe din Friuli. Mario Schiopetto continuă să ne încânte mirosul și palatinul cu vinurile lui extraordinare. Nu sunt chiar ieftine, dar sunt cele mai bune vinuri albe fermentate în tanc și maturate din nord-estul Italiei. Cu arome abundente care cresc încontinuu în gură, sunt vinuri uluitoare pe care nu le pot recomanda îndeajuns.” Robert Parker
”Mario Schiopetto a deschis la sfârșitul anilor 1960 o nouă eră a vinului italian, redefinind vinul alb. Mi-e încă proaspătă în minte prima întâlnire cu Schiopetto, în anii 1980, când m-a uluit cu claritatea și prospețimea vinurilor lui albe. Stilul este păstrat de noii proprietari și pare a se îndrepta spre un nou nivel de calitate.” James Suckling
”Legendarul pionier din Collio.” Hugh Johnson, Wine Atlas 2007
Ce s-ar mai putea spune despre Mario Schiopetto? Poate, doar că generozitatea i-a fost pe măsura pasiunii pentru vin. O vreme, a lucrat ca șofer la o firmă de transport de mărfuri, iar drumurile l-au dus și în Alsacia, unde a fost cucerit de frumusețea vinurilor albe. A revenit și a învățat de la cei mai buni producători ai locului. Întors în Italia, la sfârșitul anilor 1960, a închiriat de la Biserica catolică viile ce înconjurau vila din Capriva a Arhiepiscopului. Le-a înnoit și a început să facă vin. A reușit să le cumpere de abia în 1989. În tot acest timp devenise mentorul tuturor viticultorilor din zonă, pe care i-a învățat, cu o generozitate rar întîlnită, să facă vin îmbuteliat și să-și dezvolte afacerile. După ce s-a stins din viață, în 2003, proprietatea a revenit copiilor lui, Maria Angela, Carlo și Giorgio care i-au continuat munca cu aceeași pasiune și respect pentru tradiții. Moștenirea lui Mario este păstrată cu venerație și de familia Rotolo, devenită proprietară în 2014.