Château Lanessan Cru Bourgeois Supérieur 2018
Perioada optimă de consum: 2023-2038
Producător: Château Lanessan, Haut Médoc
Soi: 58% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 7% Petit Verdot, 7% Cabernet Franc
Culoare: roșu-rubiniu închis
Miros: prune negre, ierburi aromate uscate, tutun și carne
Gust: concentrat dar reținut și stratificat cu corp mediu spre plin, tanini fermi, fini și sfârșit ”savory” și sărat
Recomandări gastronomice: osso bucco, pui cu măsline, miel cu salvie și rozmarin
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 16-18°C
93 Puncte James Suckling: ”Arome de prune negre, ierburi aromate uscate, tutun și carne. Corp mediu spre plin, cu tanini fermi, fini. Sfârșit ”savory” și sărat. Concentrat dar reținut și stratificat. Beți-l începând din 2023.”
92 Puncte Decanter: ”Mi-a plăcut Lanessan în ultimii ani, iar la această ediție sunt multe de remarcat. O abordare serioasă a anului de recoltă, cu o arhitectură puternică de coacăze, mină de creion și ardezie. Mai apropiat ca stil de cel din 2016 decât de cel din 2015. Ar trebui să îmbătrânească frumos. Valoare bună. Beți-l între 2024-2038.”
Ediția 2016: 93 Puncte James Suckling: ”Aromele de coacăze, creion cu mină de grafit și petale proaspete de trandafir introduc un vin corpolent, rotund, cu tanini puternici dar moi și fini și sfârșit lung. Echilibrat și polisat.”
Ediția 2015 - 93 Puncte James Suckling: ”Note impresionante de mure coapte și prune negre, cu note de pământ și pietre calde. Pe palatin, e suplu, uniform, cu arome proaspete de cireșe roșii și prune. Tanini catifelați. Încercați-l începând din 2021.”
- 90-92 Puncte Neil Martin
Producător
Prima atestare documentară a domeniului datează din 15 ianuarie 1310, atunci când Dame Paironne la Montagne, văduva lui Henry de Lanessan, l-a vândut lui Sieur de Blaignan. Cumpărat de armatorul Jean Delbos în 1793, Lanessan a rămas, de atunci, în proprietatea aceleiași familii. El a început prin a-și construi o reputație solidă, fiind unul dintre vinurile preferate în Albion. Cu toate acestea, Louis Delbos, fiul lui Jean, decide să nu trimită mostre pentru Clasificarea oficială din 1855, considerând că această ierarhizare a Expoziției Universale nu are cu ce să contribuie la reputația deja solidă a domeniului, fiind doar ”un nonsens birocratic.”
Un moment de referință în istoria domeniului a avut loc în anul 1858, când oenologul domeniului, Jean Pineau, a fost angajat de producătorul spaniol Marqués de Riscal pentru a îmbunătăți calitatea vinului a celebrului producător de azi.
Castelul de pe proprietate a fost construit în 1878 de André Delbos. El a fost ulterior extins cu grajdurile care adăpostesc azi Muzeul Calului, o destinație turistică foarte apreciată.
În urma căsătoriei din 1907, dintre Marie-Louise Delbos și Etienne Bouteiller, numele familiei s-a schimbat. Apoi, în 1961, Jean Bouteiller a început să extindă proprietatea, cumpărând Château Lachesnaye și Château de Sainte Gemme. Astăzi, Domeniile Boutellier se întind pe 380 ha, la marginea satului Saint Julien. Château Lanessan ocupă 75 ha. Până în 1972, domeniul a fost condus de Hubert și Bertrand Bouteiller, acesta din urmă conducând și Château Palmer. Apoi, frâiele au fost preluate de Hubert Bouteiller. După retragerea lui, în 2009, familia a decis s-o angajeze pe Paz Espejo, un tânăr oenolog spaniol, pentru a conduce domeniul. Aceasta a păstrat profilul aromatic ”rustic” al vinurilor, dar l-a modernizat, ducându-l puțin mai aproape de stilul Lumii noi.