Massetino 2021
Perioada optimă de consum: 2025-2045
Producător: Tenuta dell'Ornellaia/Masseto - Toscana Maremma (Super Toscan)
Proprietar: Marchesi de' Frescobaldi
Oenolog: Axel Heinz
Oenolog consultant: Michel Roland
Soi: 94% Merlot, 6% Cabernet Franc - struguri culeși manual
Culoare: roșu-purpuriu intens
Miros: foarte parfumat, cu note de fructe de pădure dulci, violete, trandafiri și zmeură
Gust: foarte concentrat și stratificat, cu textură opulentă, corp mediu, tanini foarte fini și sfârșit vibrant
Recomandări gastronomice: friptură, grătar sau tocană de vițel, vită, miel
Alcool: 15,5%
Temperatura de servire: 16-18°C
Un al doilea vin care seamănă cu fratele său mai mare prin felul în care combină forța și opulența cu discreția și clasicismul. Massetino a fost produs pentru prima dată în 2017, fiind pus pe piață în 2019, exact la 30 de ani de la apariția lui Masseto.
Massetino este produs în cantități foarte limitate. Strugurii de pe fiecare lot din vie sunt vinificați separat. Fermentație spontană de 21-25 zile în cisterne de beton. Fermentație malolactică în butoaie de stejar 50% noi. După 12 luni de maturare, vinul a fost asamblat și maturat alte trei luni.
96 Puncte Parker: ”Massetino 2021 este preponderent Merlot, cu puțin Cabernet Franc. Vinul (îmbuteliat într-o sticlă grea)
este foarte concentrat și stratificat. Pe măsură ce evoluează în pahar, îi veți simți textura opulentă. Calitatea fructului este egalată de stejarul atent ales, iar intensitatea lor se face simțită pe palatin. Acestă ediție este destinată unei învechiri de durată. Massetino 2021 stă foarte bine alături de Masseto 2020 (actuala ediție).
După 17 ani foarte productivi la Masseto și Ornellaia, directorul cramei, Axel Heinz, a anunțat în martie 2023 că se retrage din această poziție. El se va alătura echipei de la Château Lascombes din Bordeaux, în calitate de CEO. Axel s-a născut în Germania, a crescut în Franța și a făcut o carieră extraordinară ca oenolog în Italia. Sub conducerea sa, Masseto și Ornellaia au cresut ca branduri cu individualități distincte. Noile sale ediții au unele dintre cele mai mari prețuri dintre vinurile italiene și sunt foarte căutate de colecționari din întreaga lume. Axel a supervizat construcția noii crame. Tot el este cel care a lansat Massetino, cel de-al doilea vin al cramei.”
96 Puncte James Suckling: ”Fructe de pădure dulci, violete și trandafiri. Zmeură. Foarte parfumat. Corp mediu cu tanini foarte fini. Sfârșit vibrant. Cel de-al doilea vin al Masseto. Cel mai bun de până acum. Beți-l în 2027, dar este deja o plăcere să-l bei.”
Ediția 2020 - 95 Puncte Parker: ”Massetino 2020 (Merlot și un pic de Cabernet Franc) este extrem de generos și opulent. Vinul etalează fără rezerve tot ce are, cu un buchet echilibrat de dulceață de mure coapte și de cireșe negre, pilitură de creion, condimente dulci, trabuc, fum și gudron. Anul a fost cald și însorit și nu ai cum să nu simți puterea razelor de soare combinată cu fructul închis la culoare, opulent și concentrat. Un vin deosebit care oferă o identitate clară pentru Massetino.”
Producător
Deși a fost produs pentru prima dată în 1986, Masseto a fost rapid încoronat drept ”Château Pétrus”-ul italian. La fel ca echivalentul său francez, este unul dintre marile vinuri ale lumii, cu o personalitate extraordinară și complexă, în care structura remarcabilă este întotdeauna însoțită de o eleganță specială. Fiecare ediție își are propria identitate izvorâtă din infinitele variațiuni ale climatului: o nobilă opulență în 2001, structură tanică densă în 1988 sau o mare eleganță în 2007... Astfel, fiecare ediție este unică, făcând, totodată, parte din întreg. Masseto este ilustrarea perfectă a conlucrării dintre terroir, climă și talentul uman pentru a crea o operă cu valoare eternă.