El Enemigo Chardonnay 2023
Punctaj: 96 Puncte James Suckling
Recomandat pentru consum între 2025 și 2029
Producător: El Enemigo – Gualtallary, Tupungato (Valle de Uco) – 1 470 m altitudine
Proprietar: Adrianna Catena & Alejandro Vigil
Oenolog: Alejandro Vigil
Chardonnay de altitudine din Gualtallary (Valle de Uco, Mendoza), fermentat și maturat sub „flor” în stejar francez, cu profil salin-mineral, energie precisă și textură rafinată – un alb argentinian semnat El Enemigo / Alejandro Vigil, creat pentru gastronomie și colecție.
Note de degustare
Culoare: galben-verzuie deschis, strălucitor
Miros: arome saline și condimentate (ghimbir, cardamom, sare de mare), fructe galbene (lămâi, pere verzi), accente minerale de piatră umedă
Gust: textură mediu–plină, aciditate precisă și caracter salin; note fine de baric, corp rotund, note de citrice sărate și mineralitate vivace
Temperatura de servire: 10–12 °C
Asocieri gastronomice: pește gras (somon, ton), carne albă friptă, fructe de mare, brânzeturi moi
Soiuri & vinificație
Soi: 100% Chardonnay
Vinificație: fermentat în baricuri de stejar francez de 500 l, cu componentă maturată sub veil „flor” pentru profunzime și tensiune
Maturare: 9 luni în stejar francez, aproximativ 35% baric nou
Alcool: 13,5% vol
Ce spun criticii
96 Puncte James Suckling: "Sărat și condimentat, cu arome de ghimbir, cardamom, lămâi și sare de mare. Gustul este de la mediu spre corpolent, intens și pătrunzător, cu un caracter salin precis. Bogat, concentrat și delicios. Obținut din struguri cultivați în Gualtallary. Fermentat și maturat în stejar francez, din care 35% a fost baric nou. De consumat acum sau în următorii ani."
Alege El Enemigo Chardonnay 2023 – Gualtallary, Valle de Uco pentru prospețime salină, mineralitate și textură cremoasă; comandă acum un Chardonnay de altitudine, precis și gastronomic.
Producător
El Enemigo este rodul colaborării dintre Alejandro Vigil, oenologul-șef al Catena Zapata și Adrianna Catena, fiica cea mică a lui Nicolás Catena. Ideea le-a venit într-o seară de septembrie 2009, la Londra, pe când părăseau sediul Ambasadei Argentinei, unde Nicolás Catena tocmai primise titlul de ”Man of the Year” acordat de revista Decanter. Atunci au hotărât că vor face împreună un vin care să fie expresia respectului lor profund față de istorie și tradiții, dar și a disprețului față de status quo. Visul lor a devenit realitate, iar vinurile i-au cucerit rapid atât pe consumatori cât și pe critici.
Despre Alejandro Vigil se spune că este un maestru al Chardonnay-ului și al Cabernetului Franc, dar și un om căruia îi place să rupă barierele. Expert în sol, el a condus mulți ani Institutul vinului din Argentina. Totodată, el este creatorul vinului El Gran Enemigo, pentru care a primit punctajul maxim, 100 puncte, singurul acordat vreodată de The Wine Advocate unui Cabernet Franc pur. Alejandro spune că îi place să facă vinuri abordabile, pe care să le bei cu aceeași plăcere cu care asculți o arie de Mozart.
La rândul ei, Adrianna, mezina familiei Catena, este posesoarea unui doctorat în istoria modernă a Spaniei susținut la Universitatea din Oxford. Dincolo de pasiunea pentru istorie și scris, ea a moștenit de la familie microbul vinului. Și-a dorit dintotdeauna să continue tradiția familiei, creând vinuri inspirate de natură, care vorbesc de la sine.
Vinurile produse de Alejandro și Adrianna poartă numele de El Enemigo (Dușmanul). Ele sunt produse în crama de la Piedemonte al Sur, din sudul Mendozei. Numele a fost inspirat de capodopera lui Dante, Divina Comedie: ”La sfârșitul călătoriei, ne amintim o singură bătălie. Cea pe care am dus-o cu noi înșine, dușmanul originar. Cea care ne-a definit.” - un tribut adus căutărilor devenite realitate.