Château Guiraud - Le G' de Guiraud 2023
Perioada optimă de consum: 2025-2030
Producător: Château Guiraud - Sauternes
Proprietari: R. Peugeot, O. Bernard, S. von Neipperg, X. Planty
Soi: 55% Sémillon, 45% Sauvignon Blanc* - viticultură BIO certificată, vițe vechi de peste 35 ani, struguri culeși manual și strict triați în vie, pentru a reține doar strugurii sănătoși și maturi
Culoare: galben-pai cu reflexii aurii
Miros: lămâi, lime, pâine prăjită, flori albe și tente minerale clasice de cretă
Gust: proaspăt, frumos și stratificat, cu corp mediu, concentrație agreabilă, o mare forță aromatică, aciditate vioaie și sfârșit curat
Recomandări gastronomice: un minunat aperitiv care merge foarte bine și cu fructe de mare, pește cu legume, mâncăruri vegetariene, specialități orientale ușor condimentate, pui, mâncăruri calde cu brânză, brânzeturi proaspete
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 8-10°C
Pentru că vinul e vinificat în sec, nu poate fi etichetat drept Sauternes. Gustul său special este dat de fermentarea timp de 10 zile în 50% butoaie de stejar folosite o dată la vinul dulce 1er Cru. 50% din vin a fermentat în inox. 5% fermentație malolactică. Maturat 6 luni în butoaie de stejar.
Descrierea lui Luc Planty, director: ”G de Château Guiraud este un Bordeaux alb sec. El evidențiază o expresie bogată și o personalitate puternică. Făcut din struguri recoltați la maturitate. Proporția mare de Sauvignon Blanc definește stilul proprietății. ”G”-ul reprezintă poarta de intrare a mărcii Château Guiraud.”
*Sauvignon Blanc–Sémillon este o combinație clasică din Bordeaux (Graves), fiind cupajul preferat pentru cel mai prestigios vin dulce alb, Sauternes. Cupajul beneficiază de aciditatea vibrantă și aromele ierboase ale Sauvignon-ului Blanc, iar Sémillon-ul își aduce aportul de structură și corp.
Producător
Château Guiraud, clasificat Premier Grand Cru Classé în 1855. Prima sa atestare documentară datează din 1766. De-a lungul îndelungatei sale istorii, domeniul a fost sinonim cu pionieratul. Nu e de mirare că în 1996, sub conducerea unui nume mare al vinului francez, Xavier Planty, a trecut printr-o adevărată revoluție culturală, renunțând cu totul la produsele chimice. Astfel, în 2011 a devenit primul Premier Grand Cru Classé din 1855 certificat pentru agricultură biologică, rămânând fidel unei filosofii care permite naturii să-și urmeze cursul, pentru a lăsa strugurii să-și atingă întregul potențial. Decizia de a adopta metodele viticole bio și-a pus amprenta pe noul stil al vinurilor Guiraud, care pune un accent mai mare pe puritate, intensitate și eleganță.
Château Guiraud este singurul Premier Grand Cru situat chiar în comuna Sauternes, alături de un vecin ilustru, Château d'Yquem. Cu 128 ha, dintre care 100 în Sauternes, domeniul este unul dintre cele mai mari din apelațiune. Viile sunt plantate cu 65% Sémillion și 35% cu Sauvignon Blanc. Vârsta medie a vițelor este de 35 de ani. Vinul domeniului este maturat în proporție de 90% în butoaie franțuzești noi, în medie 24 luni, în funcție de caracteristicile recoltei.
Începând din 2011, cel de-al doilea vin al domeniului se numeșteLe Dauphin de Chateau Guiraud. Pe lângă cele două vinuri dulci, domeniul produce și un al treilea vin, G de Guiraud, un Bordeaux alb sec rarisim. De asemenea, Château Guiraud este unul dintre puținele château-uri din Bordeaux care produc, în anii speciali, un cuvée dulce Kosher.
Numit inițial La Maison Noble du Bayle, domeniul a devenit celebru în perioada în care a aparținut familiei Guiraud, al cărui nume l-a preluat. Pentru o perioadă scurtă, domeniul a intrat în proprietatea familiei Maxwell, care, în ciuda unor investiții massive, nu a reușit să ridice calitatea vinului. În 1981, el a fost cumpărat de armatorul canadian Hamilton Narby, care l-a transformat într-una dintre cele mai frumoase proprietăți din Sauternes. În ceea ce privește vinul, lucurile s-au schimbat în 2006, când Château Guiraud a devenit proprietatea lui Robert Peugeot și a trei celebri producători din Bordeaux: Olivier Bernard de la Domaine de Chevalier, Xavier Planty, directorul și oenologul de la Château Guiraud și Stephan Von Neipperg, proprietarul a numeroase domenii din St Emilion, printre care Canon La Gaffelière, La Mondotte și Clos L’Oratoire.
Noii proprietari sunt foarte ambițioși – ei și-au propus ca vinul lor dulce să ajungă să concureze direct cu Château d'Yquem – cu atât mai mult cu cât celebrii lor vecini și-au dorit cu tot dinadinsul să cumpere domeniul, dar nu le-a fost niciodată vândut.