Château La Lagune Haut-Médoc 3éme Grand Cru Classé 2008 - 1,5L
Perioada optimă de consum: 2011 - 2026
Producător: Château La Lagune - Haut Médoc, Bordeaux
Soi: 65% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 15% Petit Verdot
Culoare: rubiniu-închis spre violet
Miros: arome de coacăze negre dulci, camfor, trufe și ciocolată albă
Gust: corp mediu spre plin, textură densă, mătăsoasă
Recomandări gastronomice: cotlet de mistreț à la romaine, rață braizată cu mazăre sau pui sotat cu hribi.
Alcool: 13%
Temperatura de servire: 15-17°C
Este maturat timp de 18 luni în butoaie de stejar, dintre care 55% sunt înlocuite anual.
93 Puncte Parker: “Unul dintre cele mai frumoase vinuri ale acestui an de recoltă, La Lagune 2008, cu o culoare rubiniu-închis spre violet, dezvăluie arome de coacăze negre dulci, camfor, trufe și ciocolată albă. Acestea sunt integrate într-o textură densă, mătăsoasă, de corp mediu spre plin. Plin de puritate, finețe, eleganță și intensitate a aromelor, acest vin este deja plăcut de băut, dar va continua să evolueze frumos pentru cel puțin 15 ani.”
Producător
Cu o istorie de câteva sute de ani și situat la doi kilometri de Garonne, Château la Lagune este o frumoasă construcție în stilul mănăstirilor cartusieniene și, totodată, unul dintre cele mai vechi domenii din Médoc. În Evul Mediu, cele 80 ha ale proprietății erau irigate de 15 găuri de apă naturală, de unde și numele.
Părintele domeniului a fost Mr Eyral, cel care a cumpărat în secolul al XVI-lea sătucul Village de La Lagune și l-a transformat într-un mare domeniu vitivinicol. În secolul al XVII-lea, proprietar devine Jean Lavaud, consilier regal, care extinde proprietatea. Un secol mai târziu, familia Lavaud începe construcția unei case frumoase, proiectată de unul dintre marii arhitecți ai timpului, Portier or Voisin. Construcția a durat 3 ani și este la fel de impunătoare și azi.
Datorită terroir-ului excepțional, la clasificarea istorică din 1855, domeniul a fost declarat 3ème Cru classé. Tot în secolul al XIX-lea, în 1866, el intră în proprietatea negociantului bordelez Louis Seze care, împreună cu fiica sa, Marguerite, continuă să producă vinuri care se bucură de recunoaștere internațională.
Începutul secolului XX vine cu războaie, dar noul proprietar, Georges Brunet, reface viile și casa și, în 1961, îi vinde domeniul lui René Chayoux, proprietar al casei de șampanie Ayala, înainte de a fi moștenit de Mr Ducellier.
Odată cu secolul XXI, noul proprietar, familia Frey, scoate domeniul din letargie, făcând lucrări majore în vie și în cramă. Revenit în lumina reflectoarelor, domeniul este acum condus de Caroline Frey, oenolog care a beneficiat de consilierea lui Denis Dubourdieu.