Château La Lagune Haut-Médoc 3éme Grand Cru Classé 2010 - 1,5L
Perioada optimă de consum: 2020 - 2038
Producător: Château La Lagune - Haut Médoc, Bordeaux
Soi: 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, & 10% Petit Verdot
Culoare: violet-închis
Miros: arome de coacăză roșie, mure, afine, tutun și cedru, completate de nuanțe minerale
Gust: textură delicată, taninuri suple, profunzime excelentă și echilibru; finalul este lung și persistent
Recomandări gastronomice: mistreț, miel, vițel
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 15-17°C
Fermentația are loc în butoaie de inox, la temperatură controlată. După fermentare, vinul este maturat între 15 și 18 luni în butoaie de stejar, 80% dintre acestea fiind înlocuite anual, asigurând condiții optime de maturare și dezvoltare a aromelor.
96 Puncte James Suckling: "Acest vin prezintă un buchet fermecător de trandafiri, violete și alte flori, completat subtil de note fructate. Este un vin roșu corpolent, extrem de bine structurat, cu o coloană vertebrală excelentă de taninuri coapte, dar ferme. Persistă pe palatin minute întregi. Nu îl deschideți timp de cinci sau șase ani. Recomandat a fi încercat începând cu 2019.”
Producător
Cu o istorie de câteva sute de ani și situat la doi kilometri de Garonne, Château la Lagune este o frumoasă construcție în stilul mănăstirilor cartusieniene și, totodată, unul dintre cele mai vechi domenii din Médoc. În Evul Mediu, cele 80 ha ale proprietății erau irigate de 15 găuri de apă naturală, de unde și numele.
Părintele domeniului a fost Mr Eyral, cel care a cumpărat în secolul al XVI-lea sătucul Village de La Lagune și l-a transformat într-un mare domeniu vitivinicol. În secolul al XVII-lea, proprietar devine Jean Lavaud, consilier regal, care extinde proprietatea. Un secol mai târziu, familia Lavaud începe construcția unei case frumoase, proiectată de unul dintre marii arhitecți ai timpului, Portier or Voisin. Construcția a durat 3 ani și este la fel de impunătoare și azi.
Datorită terroir-ului excepțional, la clasificarea istorică din 1855, domeniul a fost declarat 3ème Cru classé. Tot în secolul al XIX-lea, în 1866, el intră în proprietatea negociantului bordelez Louis Seze care, împreună cu fiica sa, Marguerite, continuă să producă vinuri care se bucură de recunoaștere internațională.
Începutul secolului XX vine cu războaie, dar noul proprietar, Georges Brunet, reface viile și casa și, în 1961, îi vinde domeniul lui René Chayoux, proprietar al casei de șampanie Ayala, înainte de a fi moștenit de Mr Ducellier.
Odată cu secolul XXI, noul proprietar, familia Frey, scoate domeniul din letargie, făcând lucrări majore în vie și în cramă. Revenit în lumina reflectoarelor, domeniul este acum condus de Caroline Frey, oenolog care a beneficiat de consilierea lui Denis Dubourdieu.