Château Laroque Saint-Émilion Grand Cru Classé 2020 - 3L
Perioada optimă de consum: 2027-2053
Producător: Château Laroque - Saint-Émilion
Soi: 99% Merlot, 1% Cabernet Franc
Culoare: roșu-purpuriu închis
Miros: curat, focusat de fructe negre de pădure, mineralitate cretoasă, violete, condimente și nuanțe florale
Gust: focusat, liniar, remarcabil de pur, cu o profunzime superbă la mijlocul evoluției pe palatin, corp mediu și sfârșit grozav
Recomandări gastronomice: un companion extraordinar pentru preparatele din carne roșie și vânat, rață, friptură de pui, ton, ciuperci, paste sățioase sau preparate asiatic
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 16-18°C
Maturat 16-18 luni în butoaie de stejar franțuzesc 50% noi.
95+ Puncte Jeb Dunnuck: ”De la un domeniu care a făcut multă vâlvă în ultimul timp, în mare parte datorită talentului directorului David Suire, vinul este o expresie minunată a terroir-ului mai rece, dominat de calcar și are un stil curat, focusat, cu fructe negre de pădure, mineralitate cretoasă, violete, condimente și nuanțe florale. Cu corp mediu pe palatin, acest Saint-Emilion focusat, liniar, remarcabil de pur are o profunzime superbă la mijlocul evoluției pe palatin și un sfârșit grozav. Trebuie ascuns în pivniță vreo 4-5 ani, dacă e posibil și va trăi 30 de ani. Dacă-l beți mai devreme, lăsați-l o oră în decantor.”
94 Puncte James Suckling
Ediția 2019 - 95 Puncte Jeb Dunnuck: ”Continui să iubesc acest château situat într-un din terroir-urile mai reci ale apelațiunii, pe soluri de calcar pur. Directorul David Suire continuă să ajusteze cu precizie fiecare aspect al domeniului, fiind forța conducătoare din spatele incredibilei calități de care ne bucurăm azi. Château Laroque 2019 este cât se poate de stilat și sofisticat, cu un rafinament și o eleganță incredibile. Evantaiul aromatic este compus din cireșe negre coapte, afine, violete, trufe albe și creion de cedru, iar corpul este mediu spre plin, cu tanini incredibili, echilibru perfect și sfârșit superb. Chiar dacă nu are densitatea unui Canon sau Clos Fourtet, de exemplu, nu este deloc mai prejos când vine vorba de puritate, finețe și eleganță. Un Saint-Émilion superb pe care cititorii s-ar bucura să-l aibă în pivniță. Este foarte plăcut acum, dar va ajunge la maturitate de abia peste 5-7 ani și va trăi 20-25 ani, probabil, mai mult.”
- 94 Puncte Parker: ”O reușită extraordinară a acestui domeniu care a fost multă vreme unul dintre giganții adormiți ai Saint-Émilion-ului. Laroque 2019 emană arome de cireșe, lemn dulce, pământ argilos, petale de trandafir și tutun dulce. Cu corp mediu spre plin, amplu și stratificat, este profund, concentrat și suculent, cu tanini fini și profil integrat, impecabil. Merită să-l căutați.
David Suire, mâna dreaptă a lui Nicolas Thienpont la Pavie Macquin și Larcis-Ducasse, readuce la viață unul dintre giganții adormiți ai Saint-Émilion-ului. Astăzi, are 60 ha sub vie în comuna Saint-Christophe-des-Bardes, urmând ca suprafața să crească; dar la începutul secolului XX, domeniul a fost lăsat în paragină (rezultatul a fost că viile sunt în mare parte lipsite de viruși). Vinul Laroque reprezintă mai puțin de 50% din producție, făcând posibilă o selecție exigentă, iar vinificarea este bine gândită, strugurii de pe soluri argiloase fiind maturați în butoaie de 225 l, iar cei de pe soluri mai bogate în calcar în butoaie mai mari. Mulți dintre strugurii din pământ argilos ajung în al doilea vin, Les Tours de Laroque, care este mai cărnos și mai direct decât Laroque. Începând cu 2019, lucrurile încep să arate interesant la această adresă, așa că, e un nume care trebuie urmărit.”
Producător
Cu o poziție de invidiat, pe cele mai mari înălțimi din Saint-Émilion, în comuna St. Christophe des Bardes, Château Laroque se mândrește nu doar cu vinurile sale, ci și cu faimosul său castel din secolul al XVIII-lea și cu faptul că este cea mai mare proprietate a apelațiunii. Din cele 61 de hectare plantate cu viță de vie, 27 sunt folosite pentru vinul cel mare.
Cu o istorie care începe în secolul al XII-lea, domeniul a schimbat mai mulți proprietari dedicați, fiecare, acestui loc uluitor. Istoria sa modernă începe în 1935 când intră în posesia familiei Beaumartin. Recâștigându-și măreția și identitatea, în 1996, Château Laroque primește statutul de Grand Cru Classé.
Din 2015, crama este administrată de David Suire, unul dintre cei mai talentați tineri oenologi din Bordeaux. În ciuda vârstei tinere, el a acumulat o experiență extrem de valoroasă lucrând cu Nicolas Thienpont la mai multe ediții ale vinurilor de la Château Beauséjour, Château Pavie Macquin și Château Larcis Ducasse. Odată cu el, vinurile acestui domeniu impunător încep să scrie o nouă pagină de istorie.