Muga Reserva Selección Especial 2019
Perioada optimă de consum: 2025-2037
Producător: Bodegas Muga - Rioja
Soi: 70% Tempranillo, 20% Garnacha, 7% Mazuelo, 3% Graciano
Culoare: roșu foarte închis, de cireșe negre
Miros: intens, proaspăt și complex cu tone de pudră de cacao, coacăze negre, mure, note picante de cuișoare și vanilie, o aluzie de trabuc și cărbune
Gust: echilibrat, mătăsos și elegant cu profunzime și clasă excelente, suculent la mijlocul evoluției pe palatin; corp mediu spre plin, aciditatea și lemnul bine integrate, tanini foarte rafinați, sfârșit lung și stratificat
Recomandări gastronomice: tapas, carne roșie, vânat, pui cu sos de roșii, miel, pește la grătar, preparate cu sosuri de roșii, ciuperci, piper
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 18°C
Reserva Selección Especial, unul dintre cele mai bune vinuri ale domeniului, este fermentat în cuve de stejar cu drojdii indigene. Maturat 26 luni în baricuri de stejar franțuzesc special selecționate din producția proprie, 40% noi și 60% la a doua folosire. După ce a fost limpezit cu albuș de ou, a fost învechit 18 luni la sticlă.
95 Puncte James Suckling: ”Nas proaspăt și serios cu tone de pudră de cacao, coacăze negre, mure și o aluzie de trabuc și cărbune. Profunzime și clasă excelente, suculent la mijlocul evoluției pe palatin. Corp mediu spre plin, cu sfârșit lung și stratificat. Beți-l sau păstrați-l.”
Ediția 2018 - 94 Puncte James Suckling: ”Buchet de cireșe proaspete și uscate, cochilie de stridii, cutie de condimente și ierburi aromate uscate. De asemenea, cremene. Structurat, mineral și foarte proaspăt, cu tanini tineri, denși și fin-granulați și corp mediu. Vibrant și parfumat. Ușor auster în final. În acest an, producția a fost mai mică, iar trierea mai severă - au produs numai Rioja Reserva și Selección Epecial. Încercați-l începând din 2024.”
Producător
Înființată în 1932 de Isaac Muga Martinez și soția sa Auro Cano, Muga este una dintre cele mai respectate podgorii din Rioja. Situată în Rioja Alta, la Haro, în miticul Barrio de la Estación, proprietatea are 250 ha de vie și cumpără struguri de pe alte 150 ha aparținând unor producători atent selectați. Astăzi, ea este condusă de cea de a treia generație, care a modernizat atât crama cât și vinurile, adaptându-le gustului consumatorilor contemporani, chiar dacă metoda de vinificare este cât se poate de tradițională. De altfel, Muga se distinge prin faptul că este una dintre puținele podgorii din Rioja care își produce propriile butoaie și budane – nu mai puțin de 14.000 de butoaie sunt folosite la maturare, iar fermentarea se face în 90 de budane. Respectând tradiția, vinul este limpezit cu albuș de ou.
Nu în ultimul rând, Muga este o destinație turistică extrem de apreciată: dacă unii se mulțumesc cu degustările și vizitarea cramei și a viilor, amatorii de senzații tari se pot bucura de un zbor cu balonul deasupra Rioja-i, urmat de o masă în vie.