Muga Aro 2019
Perioada optimă de consum: 2029-2059
Producător: Muga - Rioja, Spania
Soi: 70% Tempranillo, 30% Graciano - struguri Tempranillo din cele mai vechi vii ale familiei Muga, selecționați plantă cu plantă
Culoare: roșu profund cu tente violet
Miros: buchet pur și intens de coacăze, grafit, piatră zdrobită, creion, piele nouă și aluzii de flori de primăvară; de asemenea, mure, coacăze roșii, căpșuni sălbatice și petale de violetă, cu note picante date de stejarul foarte bine integrat: scorțișoară și piper negru
Gust: proaspăt, crește progresiv, cu corp plin, tanini fermi, catifelați, aciditate frumoasă, iar la mijlocul evoluției este superb; sfârșit foarte lung și postgust elegant, persistent
Recomandări gastronomice: carne roșie friptă sau la grătar, preparate cu arome puternice: costițe de porc, tocănițe, legume la grătar, paste cu carne și sos
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 16-18°C
Număr de sticle produse: 5.800 (ediție limitată)
Fermentație naturală și spontană în cuve mici de lemn, pe drojdii indigene, fără temperatură controlată. Macerarea poate dura între două și trei săptămâni. Maturat 18 luni în butoaie noi de stejar franțuzesc. Ușoară limpezire cu albuș de ou. Îmbuteliat în iulie 2021.
În 2017 și 2018, Aro, Torre Muga și Prado Enea nu au fost produse. Aro 2016 - 100 Puncte James Suckling.
100 Puncte Jeb Dunnuck: ”Magie pură, Aro 2019 este făcut din 70% Tempranillo și 30% Graciano dintr-o selecție plantă cu plantă din cele mai vechi vii de Tempranillo ale familiei Muga și o cantitate substanțială de Graciano. Acest uriaș purpuriu închis are un buchet pur de coacăze, grafit, piatră zdrobită, creion, piele nouă și aluzii de flori de primăvară. Pe palatin, crește progresiv, cu corp plin, tanini fermi, catifelați, iar la mijlocul evoluției este superb. Un Rioja paradisiac care merită 7-8 ani de învechire la sticlă și va îmbătrâni ca un Premier Cru din Bordeaux. Jos pălăria în fața echipei Muga pentru încă un vin memorabil.”
98 Puncte James Suckling: ”Afine, coacăze, piper negru, nucșoară și un pic de mahon. De asemenea, prune sărate, ardezie, frunze de tutun și pilitură de creion. Wow. Corpolent, intens și extraordinar de bine integrat și polisat, cu tanini catifelați. Puternic, dar, în același timp, elegant. 70% Tempranillo și 30% Graciano. Numai 5.800 sticle. Încercați-l începând din 2027.”
97 Puncte Parker: ”Cel mai bun Aro de până acum.”
Producător
Înființată în 1932 de Isaac Muga Martinez și soția sa Auro Cano, Muga este una dintre cele mai respectate podgorii din Rioja. Situată în Rioja Alta, la Haro, în miticul Barrio de la Estación, proprietatea are 250 ha de vie și cumpără struguri de pe alte 150 ha aparținând unor producători atent selectați. Astăzi, ea este condusă de cea de a treia generație, care a modernizat atât crama cât și vinurile, adaptându-le gustului consumatorilor contemporani, chiar dacă metoda de vinificare este cât se poate de tradițională. De altfel, Muga se distinge prin faptul că este una dintre puținele podgorii din Rioja care își produce propriile butoaie și budane – nu mai puțin de 14.000 de butoaie sunt folosite la maturare, iar fermentarea se face în 90 de budane. Respectând tradiția, vinul este limpezit cu albuș de ou.
Nu în ultimul rând, Muga este o destinație turistică extrem de apreciată: dacă unii se mulțumesc cu degustările și vizitarea cramei și a viilor, amatorii de senzații tari se pot bucura de un zbor cu balonul deasupra Rioja-i, urmat de o masă în vie.