Domaine Belargus ”Les Quarts” Liquoreux Quarts-de-Chaume Grand Cru 2018 (vin dulce)
Perioada optimă de consum: 2021-2100
Producător: Domaine Belargus - AOC Quarts-de-Chaume / Anjou / Loire
Soi: 100% Chenin Blanc - struguri organici
Culoare: arămiu-potocaliu
Miros: profund, intens și concentrat, foarte complex și elegant, cu note de caise balsamice și picante, arome de nougat și hribi, dar și note minerale de cremene și de ciolan de porc
Gust: rotund, catifelat și dulce, dar de mare finețe și eleganță, acesta este un vin licoros bogat și, totuși, echilibrat și aproape lipsit de greutate; structură verticală foarte excitantă și filigranată care conduce spre un gust picant lung, crocant și o finețe sărată care face ca acest Grand Cru să fie extrem de digerabil chiar și la această vârstă tânără
Recomandări gastronomice: un vin de meditație superb care merge bine cu o multitudine de preparate dulci sau sărate - de exemplu, miel condimentat urmat de o brânză moale cu miros puternic (Munster), iar la desert, flan (budincă) cu ananas
Alcool: 11%
Temperatura de servire: 14-16°C
99 Puncte Parker: ”Les Quarts este parcela inițială care a dat numele apelațiunii Quarts-de-Chaume”, ne amintește Ivan Massonnat, spiritus rector al Domaine Belargus. Terroir-ul de la Quarts-de-Chaume – un versant format din șisturi, însorit, cu expunere sudică și care beneficiază de ceața matinală de pe râul Layon, fiind, totodată, răcorit de vânturile constante – dă naștere ”unui putregai nobil (Botrytis cinerea)” de o concentrație rară, spune Massonnat, iar Les Quarts Grand Cru Liquoreux 2018 o dovedește într-un mod impresionant. De culoare arămiu-potocaliu, are un nas profund, intens și concentrat, foarte complex și elegant, cu note de caise balsamice și picante, arome de nougat și hribi, dar și note minerale de cremene și de ciolan de porc. Rotund, catifelat și dulce, dar de mare finețe și eleganță, acesta este un vin licoros bogat și, totuși, echilibrat și aproape lipsit de greutate de pe parcela centrală Les Quarts care dă naștere unei structuri verticale foarte excitante și filigranate care conduce spre un gust picant lung, crocant și o finețe sărată care face ca acest Grand Cru să fie extrem de digerabil, chiar și la această vârstă tânără. Les Quarts 2018 îmbină bogăția și dulceața cu finețea cristalină și eleganța într-o manieră unică, inegalabilă. Un grand Cru fabulos, irezistibil! 11% alcool. Gustat în iunie 2021.
Acesta este unul dintre cele mai spectaculoase ”new entry”-uri din istoria The Wine Advocate. El face ca Loara și în special Layon să devină unul dintre cele mai fascinante terroir-uri din regiunea Anjou. Domaine Belargus este numele care ar trebui să se afle în curând pe toate listele celor mai bune vinuri din întreaga lume, cu atât mai mult cu cât prețurile sunt - încă? – accesibile. După ce, anul trecut, cândva între Crăciun și Anul Nou, i-am cerut lui Jo Pithon mostre de la Pithon-Paillé, am primit, o scrisoare de la Ivan Massonnat. Jo se pensionase și i-a trimis scrisoarea mea lui Ivan, cel care a cumpărat domeniul Pithon-Paillé în 2018, după mulți ani petrecuți în căutarea unor terroir-uri excepționale pentru Chenin, în Valea Loarei. În februarie 2018, Ivan, născut în regiunea Savoie și având o afacere de investiții în Paris, s-a îndrăgostit de Coteau des Treilles, rezultatul muncii de o viață a lui Jo, de care luasem cunoștință cu mult timp înainte, la începutul anilor 2000. ”Apoi, ca să scurtez povestea”, mi-a scris Massonnat, ”stelele s-au aliniat și am reușit să cumpăr câteva terroir-uri superbe din zonă, mai exact,10 ha din apelațiunea Quarts-de-Chaume, inclusiv o vie mică de la poalele Roche-aux-Moines." Astfel, s-a născut Domaine Belargus. Noul domeniu este dedicat 100% Chenin-ului Blanc și glorifică versatilitatea acestui soi în ceea ce privește terroir-urile și stilul de vinificare. Ivan a adus o echipă tânără care a trecut la conversia la viticultura biodinamică, pe parcele unice, după modelul Burgundiei pe care Ivan o iubește nespus de mult. ”Prima noastră ediție este cea din 2018 și ne place maturarea îndelungată, de unul până la trei ani.” De fapt, vinurile din 2018 ale Belargus n-au fost încă îmbuteliate. Fiind de minimum 13 luni în butoaie de diferite mărimi, vinurile sunt maturate pe drojdii, fără batonaj. Pentru acest raport, nu am gustat întreaga gamă și deja regret că n-am făcut-o. Cel puțin, există un prim 2019, un an care, în general, îmi place mai mult decât 2018, dar unde am ajunge dacă vinurile din 2019 ar fi mai bune decât cele din 2018, dintre care unora le-am acordat 96 Puncte Parker sau mai mult, mergând pînă la 99 sau 100? Dar să aruncăm o privire mai atentă la Ivan Massonnat și noul său domeniu. Ivan este un pasionat de vin care a spus că a învățat tot ce trebuie mergând la nenumărate degustări și împrietenindu-se cu o serie de enologi, somelieri, importatori și jurnaliști de seamă. Datorită istoriei sale de o mie de ani și mozaicului de terroir-uri ierarhizate, Burgundia a fost Sfântul său Graal. Dar cum familia sa are o istorie în Chinon, Loara i-a atras curând atenția - de ce să nu demonstreze lumii că Chenin-ul Blanc poate juca cel puțin rolul Chardonnay-ului, din moment ce terroir-urile din Valea Loarei sunt cel puțin la fel de diverse ca cele din Burgundia? Apoi, a venit o zi de februarie plină de ninsoare și o întîlnire cu Jo Pithon la Les Treilles, unde Jo a reușit cândva să adune 70 de parcele pe care le-a curățat, regrupat și plantat. ”Voi lupta să fac să strălucească acest terroir care este la fel de extraordinar ca cel de la Coulée de Serrant, dar într-o variantă țărănească.” Cu toate acestea, Les Treilles nu trebuia să rămână singur, așa că s-a născut o colecție impresionantă de Grand Cru-uri și parcele de pe solurile siștice din Anjou Noir, inclusiv 10 ha de vie în Les Quarts, una dintre cele patru zone din inima istorică a AOC Quarts-de- Chaume, singurul Grand Cru din Valea Loirei, din ale cărui 40 ha, Belargus deține un sfert. Lor li se adaugă, pe celălalt mal al Loarei, în Savennières, la poalele Roche aux Moines, Clos des Ruchères. În acest fel, Domaine Belargus are acum 24 ha de vie dedicate în totalitate Chenin-ului Blanc, iar strugurii își exprimă terroir-ul, dând naștere unor vinuri seci, precum și unor vinuri dulci incredibil de fine și echilibrate pe care le consider pur și simplu uluitoare. Vinificarea este lentă și pe cât de naturală se poate. Strugurii sunt culeși la maturitate optimă, iar fermentația are loc în butoaie, grație drojdiilor indigene și poate dura de la câteva săptămâni până la mai mult de un an, în funcție de fiecare parcelă și de caracteristicile fiecărui an de recoltă. A popos, numele de Belargus vine de la fluturele albastru cu același nume, locuitorul istoric al Coteau Les Treilles.”