Torre dei Beati “Rosa-ae” Cerasuolo d’Abruzzo 2022
Perioada optimă de consum: 2023-2025
Producător: Torre dei Beati - Abruzzo, Montepulciano, Cerasuolo d’Abruzzo DOC
Soi: 100% Montepulciano - vițe plantate în 1972 și 1995
Culoare: cireșiu cu tente violet
Miros: proaspăt și complex de căpșuni, rodie și cireșe cu note florale elegante, în special de trandafiri
Gust: corpolent, cu echilibru foarte bun între catifelare, aciditate și mineralitate și sfârșit lung și foarte plăcut
Recomandări gastronomice: aperitive, fructe de mare, paste cu sos de roșii sau legume, supe de cereale, preparate din carne albă, pizza
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 13-14°C
Vinificat o parte prin metoda ”Saignée” (în timpul macerării mustului roșu cu pielițe se extrage o parte de vin roze care este vinificat separat cu tehnologia folosită la vinurile albe), o parte prin vinificarea în alb a ciorchinilor întregi și o parte prin macerare cu pielițe la temperatură scăzută. Fermentat în cuve de inox la 15-16°C. Maturat în inox.
Descrierea producătorului: ”La crama noastră, acest vin este, în fiecare an, prima expresie a soiului Montepulciano și primul indiciu de calitate a strugurilor. Trierea extrem de atentă atât în vie cât și la masa de sortare îi conferă vinului corp și maturitate. Ele sunt accentuate de aromele proaspete datorate fermentării la temperatură joasă, o dovadă în plus a flexibilității Montepulciano-ului.”
Ediția 2021 - 92+ Puncte Vinous
- Gambero Rosso - 3 Bicchieri
- Gambero Rosso - Oscar Berebene
Producător
Torre dei Beati este un producător de referință nu doar pentru Abruzzo, ci și pentru vinul italian.
Numele proprietății din Loreto Aprutino vine de la un detaliu al unei fresce de mari dimensiuni din biserica Santa Maria din Piano și datează din secolul al XIV-lea. În reprezentarea Judecății de Apoi, Torre dei Beati (Turnul celor Binecuvântați) este cel la care aspiră sufletele celor morți și la care ajung după multe încercări dificile. Această parabolă reflectă dorința proprietarilor de a obține, după selecții extrem de atente, cei mai buni struguri cu putință. ”La recoltare, culegem doar câțiva ciorchini de pe fiecare vie, iar pe restul îi lăsăm să se mai coacă. Apoi, revenim de 5 - 6 ori, pentru a optimiza procesul de coacere. Încerc să fac tot ce trebuie chiar de la început, dar natura este maestrul...” spune Fausto Albanesi, cel care, împreună cu soția sa, Adrianna Galasso, a moștenit domeniul de 20 ha de la socrul său, Rocco. Acesta din urmă a plantat primele vițe în 1972, iar strugurii îi vindea.
În 1999, Fausto, de profesie arhitect, și Adrianna au decis să se ocupe de via moștenită. Fiind convinși că vinul de calitate nu poate exista dacă nu i se respectă caracterul natural, ei au trecut imediat la convertirea la viticultura organică, iar primul lor vin a ieșit pe piață în 2000. Apoi, au trecut la extinderea și modernizarea cramei, căreia i-au adăugat și o pivniță pentru maturarea vinurilor. În același timp, au lucrat la diversificarea gamei de produse prin plantarea a noi vițe de Pecorino și Trebbiano, soiurile emblematice ale zonei Montepulciano.
La Torre dei Beati, vinurile se produc numai din struguri proprii.