El Enemigo Bnarda 2020
Perioada optimă de consum: 2022-2027
Producător: El Enemigo - Gualtallary, Tupungato (Valle de Uco) - 1470 m altitudine
Proprietar: Adrianna Catena și Alejandro Vigil, oenologul-șef al Catena Zapata
Oenolog: Alejandro Vigil
Soi: 85% Bonarda, 15% Cabernet Franc
Culoare: roșu intens
Miros: arome de fructe de pădure coapte, cireșe negre, ciocolată, condimente și ierburi
Gust: note concentrate de fructe roșii și negre coapte, lemn dulce și vanilie, taninurile catifelate și aciditatea revigorantă persistă în finalul lung
Recomandări gastronomice: miel fript, empanadas sau preparate ușoare din paste
Alcool: 13,5%
Aciditate: 5,8 g/l
pH: 3,03
Temperatura de servire: 14-16°C
Maturat 15 luni în butoaie de stejar mari, vechi de 100 de ani.
93 Puncte James Suckling:" “Un bonarda profund, stâncos și mineral, cu cireșe roșii, fructe albastre, grafit și câteva ierburi prăjite. Ferm și suculent pe palat, cu taninuri solide, dar integrate, și un final lung și consistent. O austeritate plăcută. Poate fi băut acum sau păstrat.”
Producător
El Enemigo este rodul colaborării dintre Alejandro Vigil, oenologul-șef al Catena Zapata și Adrianna Catena, fiica cea mică a lui Nicolás Catena. Ideea le-a venit într-o seară de septembrie 2009, la Londra, pe când părăseau sediul Ambasadei Argentinei, unde Nicolás Catena tocmai primise titlul de ”Man of the Year” acordat de revista Decanter. Atunci au hotărât că vor face împreună un vin care să fie expresia respectului lor profund față de istorie și tradiții, dar și a disprețului față de status quo. Visul lor a devenit realitate, iar vinurile i-au cucerit rapid atât pe consumatori cât și pe critici.
Despre Alejandro Vigil se spune că este un maestru al Chardonnay-ului și al Cabernetului Franc, dar și un om căruia îi place să rupă barierele. Expert în sol, el a condus mulți ani Institutul vinului din Argentina. Totodată, el este creatorul vinului El Gran Enemigo, pentru care a primit punctajul maxim, 100 puncte, singurul acordat vreodată de The Wine Advocate unui Cabernet Franc pur. Alejandro spune că îi place să facă vinuri abordabile, pe care să le bei cu aceeași plăcere cu care asculți o arie de Mozart.
La rândul ei, Adrianna, mezina familiei Catena, este posesoarea unui doctorat în istoria modernă a Spaniei susținut la Universitatea din Oxford. Dincolo de pasiunea pentru istorie și scris, ea a moștenit de la familie microbul vinului. Și-a dorit dintotdeauna să continue tradiția familiei, creând vinuri inspirate de natură, care vorbesc de la sine.
Vinurile produse de Alejandro și Adrianna poartă numele de El Enemigo (Dușmanul). Ele sunt produse în crama de la Piedemonte al Sur, din sudul Mendozei. Numele a fost inspirat de capodopera lui Dante, Divina Comedie: ”La sfârșitul călătoriei, ne amintim o singură bătălie. Cea pe care am dus-o cu noi înșine, dușmanul originar. Cea care ne-a definit.” - un tribut adus căutărilor devenite realitate.