Torre dei Beati “Bianchi Grilli” Trebbiano d’Abruzzo DOC 2021
Perioada optimă de consum: 2023-2025
Producător: Torre dei Beati - Abruzzo, Montepulciano
Soi: 100% Trebbiano Abruzzese - vițe plantate în 2008
Culoare: galben-pai cu tente aurii
Miros: intens și elegant de flori albe și galbene (salcâm și drobiță), fructe cu pulpă galbenă și aluzii incitante de mușețel și piper alb
Gust: captivant, cu aciditate surprinzător de proaspătă, textură catifelată, echilibru remarcabil, arome de ulei de lămâie, mandarine și piersici albe cu tonuri minerale și de flori exotice și sfârșit persistent
Recomandări gastronomice: fructe de mare fierte sau crude, brânzeturi proaspete, carne albă, ravioli cu ricotta sau burrata
Alcool: 12,5%
Temperatura de servire: 13°C
Macerare la rece cu drojdii care durează câteva zile. Fermentație în inox și butoaie mari de salcâm. Maturat 11 luni în aceleași vase.
Descrierea producătorului: ”La Torre dei Beati, cultivăm numai câteva soiuri autohtone și ne place să le vinificăm în stil monovarietal, din dorința de a încerca să le surprindem expresia cea mai bună din zona noastră, în fiecare an de recoltă. Am dat numele de “Bianchi Grilli” unor vinuri albe produse în cantități foarte limitate și născute din plăcerea noastră de a experimenta, în funcție de potențialul strugurilor noștri. În Italia, “avere grilli per la testa” (”a avea greieri în cap”) înseamnă a avea idei ciudate, creative, nostime. A propos, “Bianchi Grilli” sunt niște greieri albi pe care, în mod evident, nu suntem în stare să ni-i scoatem din cap.”
Ediția 2020 - 93 Puncte Vinous
Producător
Torre dei Beati este un producător de referință nu doar pentru Abruzzo, ci și pentru vinul italian.
Numele proprietății din Loreto Aprutino vine de la un detaliu al unei fresce de mari dimensiuni din biserica Santa Maria din Piano și datează din secolul al XIV-lea. În reprezentarea Judecății de Apoi, Torre dei Beati (Turnul celor Binecuvântați) este cel la care aspiră sufletele celor morți și la care ajung după multe încercări dificile. Această parabolă reflectă dorința proprietarilor de a obține, după selecții extrem de atente, cei mai buni struguri cu putință. ”La recoltare, culegem doar câțiva ciorchini de pe fiecare vie, iar pe restul îi lăsăm să se mai coacă. Apoi, revenim de 5 - 6 ori, pentru a optimiza procesul de coacere. Încerc să fac tot ce trebuie chiar de la început, dar natura este maestrul...” spune Fausto Albanesi, cel care, împreună cu soția sa, Adrianna Galasso, a moștenit domeniul de 20 ha de la socrul său, Rocco. Acesta din urmă a plantat primele vițe în 1972, iar strugurii îi vindea.
În 1999, Fausto, de profesie arhitect, și Adrianna au decis să se ocupe de via moștenită. Fiind convinși că vinul de calitate nu poate exista dacă nu i se respectă caracterul natural, ei au trecut imediat la convertirea la viticultura organică, iar primul lor vin a ieșit pe piață în 2000. Apoi, au trecut la extinderea și modernizarea cramei, căreia i-au adăugat și o pivniță pentru maturarea vinurilor. În același timp, au lucrat la diversificarea gamei de produse prin plantarea a noi vițe de Pecorino și Trebbiano, soiurile emblematice ale zonei Montepulciano.
La Torre dei Beati, vinurile se produc numai din struguri proprii.