Clos du Lican 2020
Perioada optimă de consum: 2024-2034
Producător: Domaines Bournet-Lapostolle (Clos Apalta) - Apalta, Valea Colchagua
Soi: Syrah
Culoare: roșu-purpuriu foarte închis
Miros: expresiv și intens, de fructe roșii cu note florale urmate de condimente și tușe elegante de stejar
Gust: elegant și echilibrat, cu tanini abundenți, rotunzi și catifelați, final foarte proaspăt și sfârșit foarte lung
Recomandări gastronomice: preparate din carne roșie - în special, grătar, tocănițe și paste cu sos roșu
Alcool: 15%
pH: 3,51
Aciditate totală: 3,66 gr/L (SO4)
Zahăr rezidual: 2,61 gr/l
Temperatura de servire: 16-17°C
Număr de sticle produse: 4.543
Fermentat în butoaie de stejar franțuzesc. Maturat 23 de luni în butoaie noi de stejar franțuzesc. Nelimpezit, nefiltrat.
99 Puncte & No. 4 - TOP 100 WINES OF CHILE 2023 James Suckling: ”Ierburi sălbatice cu o notă de tarhon prăjit, piper alb și violete alături de fructe albastre și cireșe negre. O aluzie de iod și alge marine. Concentrat și foarte rafinat pe palatin, cu tanini super-polisați. Sfârșit ultra-lung, proaspăt și eteric. Tușa fină de stejar scoate în evidență puritatea aromelor de fructe albastre. Mai reținut și mai elegant decât ediția 2019. Beți-l după 2025.”
Via Clos du Lican este comoara secretă a familiei Bournet-Lapostolle. Situată în Valea Apalta (D.O. din anul 2018), în apropierea orașului Santa Cruz, la 170 km de Santiago și la doar 5 km de Clos Apalta, via a fost cumpărată de Alexandra Marnier Lapostolle și soțul ei, Cyril de Bournet, în 2004.
Producător
Clos Apalta aparține familiei Bournet-Lapostolle. În crama devenită de sine stătătoare acum câțiva ani se produce vinul de top al casei. Casa Lapostolle a fost înființată în 1994 de Alexandra Marnier Lapostolle, descendentă a familei care producea faimosul lichior Grand Marnier și de soțul ei Cyril de Bournet. În scurt timp, podgoria situată în Valea Colchagua a ajuns în eșalonul fruntaș al producătorilor chilieni, fiind recunoscută în întrega lume pentru accentul pus pe viticultura sustenabilă, pentru calitatea vinurilor și pentru măiestria extraordinară cu care reușește să exprime terroir-ul chilian. Astăzi, afacerea este condusă de fiul Alexandrei și al lui Cyril, Charles de Bournet. Investiția chiliană a celebrei familii franceze are un obiectiv pe cât de simplu pe atât de ambițios: crearea unor vinuri de clasă mondială folosind expertiza franceză și superbul terroir chilian. Pentru a-l atinge au apelat la nimeni altul decât Michel Rolland, wine-guru-ul din Bordeaux, căruia îi datorează eleganța și subtilitatea asamblajelor. Astăzi, Casa Lapostolle are 370 de ha situate în trei văi diferite: Casablanca, Cachapoal și Colchagua, iar vinurile lor sunt exportate în peste 60 de țări. Cel mai cunoscut vin al Casei este Clos Apalta, o adevărată perlă a coroanei și, potrivit criticilor, cea mai frumoasă expresie a Carmenère-ului chilian. Nu puțini îl consideră a fi cel mai bun vin chilian. În 2008, Clos Apalta 2005 a ocupat primul loc în TOP 100 Wine Spectator, fiind singurul vin chilian și sud-american situat vreodată pe poziția fruntașă a prestigiosului Top. Clos Apalta 2014 și 2015 au atins și ele perfecțiunea, fiind răsplătite cu 100 puncte de cunoscutul critic american James Suckling. Via Clos Apalta este situată la 170 km sud de Santiago, în Valea Colchagua și are o expunere nord-sud, lucru destul de rar în Chile. Cordillera costală o înconjoară ca o potcoavă, până la râul Tinguiririca care-i străjuiește cealaltă extremitate. Acestei geografii îi datorează condițiile climatice unice care fac ca strugurii să se coacă încet, pe îndelete. Le Petit Clos este fratele mai mic al celebrului Clos Apalta. El este făcut cu aceeași grijă și atenție, dar cu mai puțin stejar și un timp mai scurt petrecut în baric, fiind, totodată, o interpretare diferită a terroir-ului special din Clos Apalta. Dar Casa Lapostolle nu excelează doar prin vinuri, ci și prin Lapostolle Residence, boutique-hotelul său din Apalta. Inclus în rețeaua Relais & Châteaux, el se laudă cu o locație superbă, o arhitectură spectaculoasă, un restaurant gourmet și servicii de lux, mulți dintre iubitorii de turism oenologic considerându-l cel mai frumos din Chile.