Saint Cosme Crozes-Hermitage 2021
Perioada optimă de consum: 2023 - 2026
Producător: Château de Saint Cosme sub brandul Saint Cosme
Proprietar-enolog: Louis Barruol
Soi: 100% Serine (Syrah vechi)
Culoare: roșu rubiniu
Buchet: picant, mineral, pe note de cireșe amare, prune, mure și piper
Gust: elegant și suplu, cu tanini catifelați și arome de mure, cenușă, piper negru, tămâie; o vână foarte parfumată conduce spre sfârșitul lung, în care se păstrează un evantai suculent de arome de fructe roșii și negre proaspete
Recomandări gastronomice: porumbel cu hribi, porc, miel, gâscă, vită, supă de ceapă
Alcool: 13%
Temperatura de servire: 16-18°C
Maturat 12 luni: 20% în butoaie noi, 40% în butoaie de un an, 40% în butoaie de doi ani.
Îmbuteliat fără a fi filtrat.
Ediția 2019 - 91 Puncte Parker: ”Crozes Hermitage 2019 debutează cu un buchet de afine, cireșe negre și măsline negre. Opulent, fructat, cu corp mediu spre plin, dar și cu o profunzime excelentă. Fructul este susținut de taninii copți, supli. Sfârșit lung, catifelat. Beți-l în următorii câțiva ani, ca să-i savurați exuberanța veritabilă.”
Ediția 2018 - Descrierea lui Louis Barruol: ”100% Serine (Syrah). Struguri dezciorchinați. Soluri granitice. La poalele dealului Gervans există o bornă galo-romană uluitoare. Este în stare perfectă și amintește cât de bogată era viața la țară în acele vremuri. Ea ne arată că aici oamenii interacționau, dar și că era un loc cu un mare potențial agricol. Se știe clar că se cultiva deja vița de vie. Prin urmare, sunt vinurile de azi similare cu cele de atunci? Greu de spus, dar e evident că terroir-ul este mai puternic decât soiul strugurelui. Apoi, fiecare poate decide pentru sine. Eu sunt întotdeauna uluit atunci când îmi gust în paralel vinurile din Crozes-Hermitage și cele din Saint Joseph: cum e posibil ca ele să fie atât de diferite? Când vorbim de Ronul de Nord, generalizăm masiv. Oamenii care locuiesc aici știu cât de diferită e clima. În realitate, există două Ronuri de Nord. În Tain l'Hermitage, se simte o oarecare influență sudică, în timp ce Côte-Rôtie este clar continentală. Firește că Crozes-ul meu pare foarte ”prietenos” și ”ușor” pe lângă Saint Joseph, dar secretul e că există un vin pentru fiecare ocazie. Pe dealurile din Gervans și Erôme, chiar dincolo de dealul Hermitage, vinurile sunt deoseori asemănătoare cu cele din Hermitage. Ar putea fi o apelațiune de sine stătătoare. Crozes 2018 este lung, amplu, savuros, opulent și echilibrat: ce an extraordinar! Probabil, unul dintre cei mai buni. Slănină afumată, mure, piper alb, tămâie.”
- 90-92 Puncte Jeb Dunnuck: ”Dintre vinurile din nordul Ronului produse de Louis în 2018, Crozes-Hermitage oferă o fructuozitate de o profunzime extraordinară, precum și adieri de violete și piper, corp mediu și tanini fini. Are o structură foarte frumoasă și strigă ”Shiraz.”
Producător
Robert Parker: ”Louis Barruol se află la apogeu încă de la sfârșitul anilor 1990, iar în ultimii ani face unele dintre cele mai bune vinuri din sudul Ronului și, totodată, din Franța.”
Louis Barruol, cel pe care Wine Spectator îl numește ”Geniul din Gigondas”, produce vinurile de referință ale micii, dar spectaculoasei apelațiuni din Ronul de Sud. Viticultor și oenolog al Château de Saint Cosme, domeniu aflat în proprietatea familiei sale de 15 generații, el continuă tradiția preluată de la tatăl său Henri în 1992. Pe lângă vinurile făcute din viile proprii și etichetate sub brandul “Château de Saint Cosme”, Louis produce și o gamă de vinuri de negociant, din struguri cumpărați de la viticultori consacrați din Ronul de Nord și etichetată ”Saint Cosme”. Strugurii proveniți din cîteva parcele extraordinare îi permit să producă volume mici, dar remarcabile de Côte-Rôtie, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage sau Condrieu. Din 2014, el cultivă struguri albi în via Saint Martin, apelațiunea “Principauté d’Orange”, iar vinurile sunt îmbuteliate sub brandul ”Domaine de Saint Cosme”.
Între timp, și-a împlinit și visul cel mai ambițios, acela de a ridica o podgorie de la zero. Pentru aceasta, a trecut oceanul și, împreună cu doi prieteni americani, a înființat Forge Cellars, devenită rapid una dintre cele mai disputate podgorii din Fingers Lake, New York. Rieslingul produs aici a fost apreciat de critici chiar de la prima ediție, din 2011, iar Pinot Noir-ul este, din an în an, tot mai bun. Tehnicile sale de vinificare – folosirea strugurilor nedesciorchinați și a lemnului pentru vinificare și maturare – erau cvasi-necunoscute în Finger Lakes și au stârnit dezbateri aprinse.
Louis Barruol are o colecție remarcabilă de premii și punctaje prestigioase. Răsplătit de mai multe ori cu 100 Puncte Parker, în 2017 el a realizat o performanță rară, ocupând două poziții în Top 100 al Wine Spectator: locul 5 cu Gigondas 2015 și locul 31 cu Forge Cellars Classique Riesling 2015.
Situat în inima apelaţiunii Gigondas din sudul Ronului, Château de Saint Cosme este un domeniu impresionant, cu o poveste unică, căci pe el se păstrează intact un sit de vinificare galo-roman, format din cuve de fermentare săpate direct în stâncă. Fantastica încărcătură istorică a locului este o lecţie vie despre felul în care trăiau galo-romanii.
Familia Barruol stăpâneşte proprietatea de la 1570, adică de 15 generaţii de viticultori dedicați. Astăzi, viile acoperă 22 hectare, au vârsta medie de 60+ ani şi un randament redus. Terroir-ul de la Saint-Cosme este un adevărat mozaic geologic datorat dislocărilor care au dus la formarea monumentalului lanț stâncos numit Les Dentelles de Montmirail (Dantelele din Montmirail). Saint Cosme se situează exact în punctul în care se întretaie două falii geologice – o altă raritate a domeniului, răspunzătoare pentru microclimatul rece care face ca strugurii să se coacă târziu. De aici, echilibrul, prospeţimea şi fineţea extraordinară a vinurilor.
Capela Saint Cosme, inima proprietăţii, este o bijuterie de arhitectură romană. Construită între secolele XI-XII, ea redă întreaga puritate a artei romane: sobrietate, linii simple, volume echilibrate. Silueta ei impunătoare răspândeşte pace şi lumină peste viile ce o înconjoară.
Generaţie după generaţie, familia Barruol a fost total dedicată domeniului. Astăzi, vinurile făcute de Louis Barroul reuşesc să exprime perfect extraordinarul potenţial al terroir-ului şi vechimii viilor. El fructifică cum nu se poate mai bine ştiinţa şi măiestria strămoşilor, cultura biologică şi înţelegerea terroir-ului. De altfel, în viile de la Saint Cosme s-au folosit pesticide o singură dată, timp de doi ani, între 1970-1972. Practica a încetat în momentul în care tatăl lui Louis a constatat că deasupra domeniului nu mai zbura nicio pasăre... Iată şi povestea mai recentă, în cuvintele lui Louis: „În 1972, Henri Barruol, tatăl meu, era deja convins de importanţa viticulturii biologice, pe care a practicat-o din respect faţă de viile noastre, pentru a produce vinuri adevărate şi pentru a proteja ecosistemul văii Saint Cosme. N-a fost mânat de niciun gând mercantil, căci vinul şi-l vindea negocianţilor, cu butoiul. Eu îi continui munca. Nu folosesc nici ierbicide, nici îngrăşăminte chimice, nici pesticide, nici produse de sinteză. Viile sunt săpate, ca să nu fie năpădite de iarbă. Ecosistemul nostru este dinamic şi echilibrat, iar pământul nostru e viu. Bazându-mă pe această experienţă de vinicultor, am creat, în 1997, o afacere căreia i se poate spune Négoce-Vigneron (Negociant-Vinicultor). Ideea mi-a venit în urma nenumăratelor peregrinări prin Valea Ronului, când am văzut că existau terroir-uri mari care erau fie puţin exploatate, fie necunoscute sau ignorate. Unele locuri mi-au plăcut atât de mult, încât am vrut să încerc. Îmi doream să fiu un negustor de modă veche, adică, să fac comerţ cu atitudinea unui vinicultor. Pe scurt, să caut spiritul terroir-urilor şi viţelor, să lucrez cu meticulozitate producţii mici, să mă înconjor de vinicultori care-şi iubesc meseria, să-mi transport vinul în butoaie, ca să nu se strice, să încerc să fac ceva frumos în fiecare zi. De regulă, la Saint Cosme, lucrările se fac manual. Vreau să fac doar vinuri care exprimă locul din care se nasc, terroir-ul, cu puritate şi precizie; vinuri cu personalitate şi echilibru. Vreau ca vinurile mele să poată îmbătrâni.”
Expertiza lui Louis Barruol şi experienţa sa de cel mai bun specialist din Gigondas s-au concretizat într-o carte - GIGONDAS, vinurile, pământul, oamenii – care a primit premiul internaţional pentru pentru cea mai bună carte de vin apărută în traducere, la World Gourmand Awards 2013. Această monografie monumentală, de peste 500 de pagini, a fost scrisă în colaborare cu alți patru enologi.