Poli Grappa ”Cleopatra Amarone Oro” - 700 ml
Producător: Poli Distillerie - Bassano del Grappa, Veneto
Materia primă: tescovină de Amarone
Metoda de producție: distilare artizanală în alambicul inovator Crysopea cu bain marie (boiler dublu) în vid și ciclu discontinuu; păstrată cu grijă în pivnițele Poli
Culoare: galben
Gust: cald și învăluitor, amintește de struguri roșii copți și proaspăt storși și un coș cu migdale și nuci
Alcool: 40%
Servire: la ocazii speciale, în pahare speciale în formă de lalea, la temperatura de 18-20°C
De ce Cleopatra? Pentru că regina egipteană a fost și alchimist și a creat primul alambic destinat distilării aurului și altor metale, pe care l-a numit Crysopea (din grecescul chrysos, aur și poirò, a face). În secolul XXI, după ani de cercetare, la distileria Poli, Crysopea s-a născut din nou, fiind cel mai inovativ alambic cu bain marie în vid din zilele noastre. În el a fost distilată și tescovina de Corvina, Rondinella și Molinara pentru Amarone della Valpolicella din care se obține Cleopatra Amarone Oro, o grappa aromată care este apoi păstrată cu răbdare în pivnițele subterane ale Distileriilor Poli, unde se odihnesc aproximativ 4.000 de baricuri pentru maturarea naturală a distilatelor.
Producător
Mulți spun că Distilleria Poli produce cea mai bună grappa. Dacă renunțăm la superlative, putem spune cu inima ușoară că se înscrie în top 3 producători ai celebrei băuturi. Oricum ar fi, avem de-a face cu un producător artizanal cu o lungă istorie și, totodată, cea mai inovatoare distilerie de grappa. Situată în Schiavon, aproape de Bassano del Grappa, în inima regiunii Veneto, Poli a fost înființată în 1898 și continuă să fie o afacere de familie. Ajunsă la a patra generație, ea este condusă de frații Jacopo și Andrea Poli, împreună cu sora lor Barbara. Astăzi, Poli produce, pe lângă grappa, alte distilate (inclusiv, gin și un whisky care cucerește tot mai multe piețe) și lichioruri. În distileria istorică se folosește atât alambicul cu cazane de abur specific zonei cât și alambicul ”bain-marie” preferat de producătorii din Piemonte și Trentino. Poli folosește numai borhot proaspăt de la cele mai bune crame din zonă.
Distileria este celebră și pentru Muzeul Grappei (Poli Museo della Grappa) înființat în Bassano del Grappa chiar în fața celebrului pod de lemn ”Ponte Vecchio” unde poți învăța totul despre istoria distilării și a grappei. Muzeul găzduiește cea mai mare colecție de grappe vechi din Italia. El reflectă și istoria familiei Poli care, în Evul Mediu, s-a așezat, la fel ca multe alte familii din Veneto, pe platoul Asiago, la Gomarolo, cu gândul de a cultiva pământul pentru a avea cu ce trăi. Tot în căutarea unui trai mai bun, familia s-a mutat de trei ori pe parcursul a 500 de ani, stabilindu-se în cele din urmă la Schiavon, la doar 18 kilometri distanță.
De-a lungul timpului, membrii familiei Poli au fost, pe rând, ciobani, pălărieri, hangii, ajungând, în cele din urmă, să se impună ca producători de grappa.