Château Fleur Cardinale Saint-Émilion Grand Cru Classé 2020 - 1.5L
Perioada optimă de consum: 2025–2045+
Producător: Château Fleur Cardinale
Apelatiune: Saint‑Émilion Grand Cru Classé, Bordeaux – Right Bank
Soiuri: 77% Merlot, 18% Cabernet Franc, 5% Cabernet Sauvignon
Regiune: Platou de argilă-calcariu, în vecinătatea Château Valandraud, Saint‑Émilion
Culoare: Violet închis, aproape negru, cu reflexe purpurii
Miros: Complex și intens, cu fructe negre coapte (mure, prune), vișine dulci, urmate de note subtile de scorțișoară, trufe, lemn de tutun și pământ reavăn
Gust: Corpolent, dens, cu taninuri catifelate și o aciditate revigorantă. Aromele de fructe negre se împletesc cu nuanțe de ciocolată, grafit, lemn ars și condimente, generând un palat echilibrat între putere și finețe. Final persistent, stratificat, cu energie și profunzime
Recomandări gastronomice: Se potrivește excelent cu fripturi de vită, rață, vânat, tocană bogată sau brânzeturi maturate
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 16–18 °C
Vinificație: Recoltare manuală, fermentație în inox și tancuri mici, urmată de maturare 13–14 luni în baricuri 90–100% noi din stejar franțuzesc; randamente reduse (~43 hl/ha) pentru o concentrare aromatică superioară
Producător
Locația actualului domeniu a fost menționată pentru prima dată într-un document din Registrul agricol din 1819. Prima atestare ca producător de vin, sub numele de “Clos Bel-Air", datează din anii 1920-1930. Domeniul își datorează numele actual, Château Fleur Cardinale, lui Jean-Louis Obissier, fiul primarului din Villerouge-Termenes, care a cumpărat Clos Bel-Air în 1975. Dl. Obissier avea doi cai de rasă la care ținea foarte mult, Fleur și Cardinale, iar după moartea lor, pentru a le păstra amintirea, și-a numit proprietatea cu numele lor. Actualii proprietari, Dominique și Florence Decoster, prosperi oameni de afaceri, au produs porțelan la Limoges timp de 27 de ani și au avut alte câteva afaceri cunoscute. În anul 2000, ei și-au vândut toate firmele, iar în 2001 au decis să cumpere Château Fleur Cardinale de la familia Asséo, proprietari din 1982. Dominique și Florence au fost atât de atrași de frumusețea locului, dar și de aprecierea de care se bucura vinul domeniului, încât s-au mutat aici împreună cu cei trei copii: Ludovic, Matthieu și Lucie. La preluarea domeniului, noii proprietari au decis să păstreze întreaga echipă și să colaboreze cu câțiva consultanți experimentați, în frunte cu vecinul lor, Jean-Luc Thunevin, proprietarul Château Valandraud. Împreună, au decis să scoată vițele de o calitate inferioară și să reducă randamentul. Apoi, au cumpărat echipamente noi și au construit o cramă nouă, inaugurată în 2002. Astfel, au reușit să treacă la fermentarea lot cu lot și au putut să urmărească evoluția fiecărui vin. În urma acestor decizii strategice, în 2006, au dobândit statutul de Saint-Emilion Grand Cru Classé. Din 2012, nora lor Caroline, deținătoarea unui Masterat KEDGE în managementul vinului și spirtoaselor, a preluat funcția de Director de Vânzări și Marketing. Din 2015, soțul său, Ludovic, cu experință în vânzări, s-a alăturat echipei pentru a prelua funcția de Estate Manager și a continua, astfel, munca remarcabilă a părinților săi.