Bosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape Cuvée ”Les 7 de Pignan” 2022
Perioada optimă de consum: 2025-2045
Producător: Bosquet des Papes - AOC Châteauneuf-du-Pape
Soi: 100% Grenache - vițe vechi de peste 100 ani
Culoare: roșu-purpuriu închis
Miros: note seducătoare de fructe cu sâmbure, trandafiri și frunze de ceai negru
Gust: concentrat și taninos, dar suplu, cu arome de o complexitate și o eleganță incredibile și sfârșit lung, catifelat
Recomandări gastronomice: preparate sățioase din carne fiartă înăbușit, tocănițe, gulaș, carne și legume la grătar, preparate asiatice
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 17°C
96-98 Puncte Parker: ”Făcut din struguri de pe șapte parcele mici din jurul Pignan-ului (sol nisipos), Châteauneuf-du-Pape ”Les 7 de Pignan” 2022 pare să fie chiar mai bun decât prima ediție, din 2020 (în 2021, vinul nu a fost produs). Notele seducătoare de fructe cu sâmbure, trandafiri și frunze de ceai negru etalează o complexitate și o eleganță incredibile în acest vin corpolent care este concentrat și taninos, dar suplu, cu sfârșit lung, catifelat. Wow.
Irezistibila familie Boiron (Nicolas și soția sa, Jeanne-Claire) era, ca de obicei, adorabilă și zîmbitoare când am ajuns la crama de la marginea satului Châteauneuf-du-Pape. Îi însoțea consultantul Emmanuel Gagnepain, cel care i-a urmat lui Philippe Cambie. În total, familia are 32 ha de vie în Châteauneuf-du-Pape, plus cinci hectare în Côtes du Rhône (vinurile fiind îmbuteliate sub eticheta Famille Boiron).
Viticultura și vinificarea sunt destul de tradiționale, vinurile albe fiind făcute majoritar în tancuri de inox, iar cele roșii, preponderent în butoaie mari (”foudres” - 2500 l) - cel puțin, Cuvée Tradition; cuvée-urile speciale, produse în cantități mai mici, sunt vinificate în demi-muids (butoaie de 600 l). De regulă, vinurile roșii conțin cel puțin 75% Grenache, cu o proporție crescândă de struguri nedesciorchinați în anii din urmă (post-Cambie).”
Producător
Familia Boiron face vinuri de cinci generații. Totul a început în 1860, cu Emmanuel Boiron. Fiul și nepotul său îi continuă munca și creează domeniul Clos Chantemerle în 1936. Generațiile următoare au mărit proprietatea, cu același respect pentru terroir și calitate.
În 1966, Maurice Boiron dă o nouă amploare proprietății, cumpărând mai mult de zece hectare și ajungând, astfel, să aibă 27 ha în Châteauneuf-du-Pape. Tot el schimbă și numele domeniului în Bosquet des Papes.
Din 1995, la frâiele proprietății se află Nicolas, fiul lui Maurice. La rândul lui, a mărit patrimoniul cu 3 ha în Côtes du Rhône și alte 4,5 ha în Châteauneuf-du-Pape. Împreună cu soția lui Jeanne-Claire, el a făcut o turnură decisivă spre modernitate și gusturile consumatorilor contemporani fără, însă, a neglija tradiția. Pentru că, crede el, nevoia de plăcere și o anumită sete de cunoaștere merg foarte bine împreună.
”Châteauneuf-du-Pape este un grand cru, unul dintre cele mai mari din lume; ne mândrim cu el și vă invităm ca prin intermediul vinurilor noastre să ne împărtășiți pasiunea.” Nicolas Boiron