Château Smith Haut-Lafitte Le Petit Smith Haut Lafitte Blanc 2023
Perioada optimă de consum: 2025–2034
Producător: Château Smith Haut‑Lafitte – Pessac‑Léognan, Bordeaux, Franța
Proprietar: Familia Cathiard
Soi: 80 % Sauvignon Blanc, 20 % Sémillon
Culoare: galben‑verzui strălucitor
Miros: note delicate de mandarină, fructe exotice și citrice, completate de florale ușoare, vanilie subtilă și tonuri de pin fin
Gust: proaspăt și texturat, cu aciditate echilibrată și o nuanță de sărat; arome de citrice, mere verzi și mango, cu textură cremoasă și un final foarte sofisticat și mineră
Recomandări gastronomice: excelent cu pește gras, fructe de mare, sushi, moluște și preparate mediteraneene rafinate
Alcool: 14% vol
Temperatura de servire: 8–10 °C
Vinificație & maturare: recoltat manual, presat delicat, fermentat în inox. O parte din vin a fost maturată 12–15 luni în baricuri franțuzești (30–50 % noi), pentru a obține cremozitate și complexitate. Stil modern, echilibrat și gastronomic.
Producător
În 1365, Verrier Dubosc semna primele documente păstrate despre acest domeniu, în care sunt menționate și câteva vinuri. Apoi, la mijlocul secolului al XVIII-lea, proprietatea trece în mâinile lui George Smith, un negustor scoțian de vinuri care i-a dat numele său. În 1842, castelul este cumpărat de Lodi Martin Duffour-Dubergier, primar al Bordeaux-ului și semnatar al Clasificării de la 1855, care l-a ridicat la rangul de Grand Cru Exceptionnel. Ulterior, în 1958, Louis Eschenauer, un negustor celebru, cumpără domeniul ale cărui vinuri le vindea încă de la începutul secolului al XX-lea. Prestigioasa istorie a acestui loc unic ia o nouă turnură în 1990, când intră în proprietatea campionului olimpic de schi Daniel Cathiard care-l scoate din penumbră, transformându-l într-unul din domeniile de frunte din Graves. El a redus la minimum cantitatea de produse chimice și ierbicide folosită în vie, a modernizat complet crama, a crescut proporția de butoaie noi folosite la maturare și, nu în ultimul rând, a apelat la serviciile a trei consultanți celebri, unul dintre ei fiind, bineînțeles, Michel Rolland. Cele 55 ha de vie ale domeniului sunt situate pe o creastă cu pietriș, la est de Château Haut-Bailly. Vinurile roșii sunt fermentate în inox și maturate în butoaie de stejar 50% noi timp de 15-18 luni, fiind îmbuteliate fără a fi limpezite și filtrate . Nu e de mirare că fiicele lui Daniel și Florence Cathiard au moștenit talentul în afaceri al părinților. Mathilde Thomas-Cathiard și soțul ei Bertrand Thomas au înființat Laboratoarele Caudalie, vestite în întreaga lume pentru produsele cosmetice exclusiviste din sâmburi și lăstari de viță. Iar Alice Tourbier Cathiard conduce, împreună cu soțul ei Jérôme, două lanțuri hoteliere de vis: Les Sources de Caudalie, Palace Champêtre, plus Les Etangs de Corot din Versailles.