Château Fleur Cardinale Saint‑Émilion Grand Cru Classé 2020
Perioadă optimă de consum: 2025–2045+
Producător: Château Fleur Cardinale
Apelatiune: Saint‑Émilion Grand Cru Classé, Bordeaux – Right Bank
Soiuri: 77% Merlot, 18 %Cabernet Franc, 5 %Cabernet Sauvignon
Regiune: Platou de argilă‑calcar, în imediata vecinătate a Saint‑Émilionului, cu influență moderată a Rive‑ului drept
Culoare: Violet adânc, strălucitor, cu reflexii purpurii
Miros: Buchet opulent, dominat de fructe negre coapte – mure, prune – complementate de note elegante de trufe, pământ reavăn, tutun fin și condimente dulci (scorțișoară, lemn dulce)
Gust: Corpolent și dens, cu taninuri netede și bine conturate care conferă prospețime și rafinament. Gustul dezvăluie un miez structurat de fructe negre intense, ciocolată, grafit și indicii saline subtile, echilibrate de aciditate vibrantă. Finalul este lung, stratificat și tensionat
Recomandări gastronomice: Se potrivește perfect cu preparate rafinate de carne roșie maturată, rață cu sos de fructe roșii, vânat elegant sau brânzeturi maturate
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 16–18 °C
Vinificație: Recoltare manuală, fermentație separată în cuve mici și inox, urmată de maturare 13–14 luni în baricuri franțuzești (90–100 % noi), obținându-se un vin elegant, fin, cu volume reduse (randament scăzut) și mare potențial de învechire
Producător
Locația actualului domeniu a fost menționată pentru prima dată într-un document din Registrul agricol din 1819. Prima atestare ca producător de vin, sub numele de “Clos Bel-Air", datează din anii 1920-1930. Domeniul își datorează numele actual, Château Fleur Cardinale, lui Jean-Louis Obissier, fiul primarului din Villerouge-Termenes, care a cumpărat Clos Bel-Air în 1975. Dl. Obissier avea doi cai de rasă la care ținea foarte mult, Fleur și Cardinale, iar după moartea lor, pentru a le păstra amintirea, și-a numit proprietatea cu numele lor. Actualii proprietari, Dominique și Florence Decoster, prosperi oameni de afaceri, au produs porțelan la Limoges timp de 27 de ani și au avut alte câteva afaceri cunoscute. În anul 2000, ei și-au vândut toate firmele, iar în 2001 au decis să cumpere Château Fleur Cardinale de la familia Asséo, proprietari din 1982. Dominique și Florence au fost atât de atrași de frumusețea locului, dar și de aprecierea de care se bucura vinul domeniului, încât s-au mutat aici împreună cu cei trei copii: Ludovic, Matthieu și Lucie. La preluarea domeniului, noii proprietari au decis să păstreze întreaga echipă și să colaboreze cu câțiva consultanți experimentați, în frunte cu vecinul lor, Jean-Luc Thunevin, proprietarul Château Valandraud. Împreună, au decis să scoată vițele de o calitate inferioară și să reducă randamentul. Apoi, au cumpărat echipamente noi și au construit o cramă nouă, inaugurată în 2002. Astfel, au reușit să treacă la fermentarea lot cu lot și au putut să urmărească evoluția fiecărui vin. În urma acestor decizii strategice, în 2006, au dobândit statutul de Saint-Emilion Grand Cru Classé. Din 2012, nora lor Caroline, deținătoarea unui Masterat KEDGE în managementul vinului și spirtoaselor, a preluat funcția de Director de Vânzări și Marketing. Din 2015, soțul său, Ludovic, cu experință în vânzări, s-a alăturat echipei pentru a prelua funcția de Estate Manager și a continua, astfel, munca remarcabilă a părinților săi.