Torre dei Beati “Mazzamurello” Montepulciano d’Abruzzo Riserva 2020
Perioadă optimă de consum: 2023–2038
Producător: Torre dei Beati
Soi: 100 % Montepulciano d’Abruzzo
Regiune: Abruzzo, coline la 250 m altitudine, soluri argilo‑calcaroase, via conduse tradițional în pergolă abruzzese
Tip: Montepulciano Riserva
Culoare: Rubin intens cu reflexii violacee, densitate exprimată în pahar
Miros: Arome bogate de fructe negre – coacăze, prune, afine – completate de note de condimente dulci (cuișoare, scorțișoară), vanilie, cafea și lemn de cedru, cu subtonuri balsamice de rășină
Gust: Mediu‑plin spre corpolent, taninuri mătăsoase, aciditate echilibrată, fruct concentrat (blueberry pie, prune coapte), notă fină de mentă și minerale, cu postgust lung, elegant și condimentat
Recomandări gastronomice: Se potrivește de minune cu miel la grătar, friptură de vită sau porc în sos, vânat și paste cu sos dens
Alcool: 14.5%
Temperatura de servire: 16–18 °C
Vinificație: Fermentat cu temperatură controlată în inox; maturare 20 luni în baricuri de stejar francez; procedeu sur lies pentru textură și complexitate unică, inspirat de legenda Mazzamurello (spiriduș jucăuș în baricuri)
Producător
Torre dei Beati este un producător de referință nu doar pentru Abruzzo, ci și pentru vinul italian.
Numele proprietății din Loreto Aprutino vine de la un detaliu al unei fresce de mari dimensiuni din biserica Santa Maria din Piano și datează din secolul al XIV-lea. În reprezentarea Judecății de Apoi, Torre dei Beati (Turnul celor Binecuvântați) este cel la care aspiră sufletele celor morți și la care ajung după multe încercări dificile. Această parabolă reflectă dorința proprietarilor de a obține, după selecții extrem de atente, cei mai buni struguri cu putință. ”La recoltare, culegem doar câțiva ciorchini de pe fiecare vie, iar pe restul îi lăsăm să se mai coacă. Apoi, revenim de 5 - 6 ori, pentru a optimiza procesul de coacere. Încerc să fac tot ce trebuie chiar de la început, dar natura este maestrul...” spune Fausto Albanesi, cel care, împreună cu soția sa, Adrianna Galasso, a moștenit domeniul de 20 ha de la socrul său, Rocco. Acesta din urmă a plantat primele vițe în 1972, iar strugurii îi vindea.
În 1999, Fausto, de profesie arhitect, și Adrianna au decis să se ocupe de via moștenită. Fiind convinși că vinul de calitate nu poate exista dacă nu i se respectă caracterul natural, ei au trecut imediat la convertirea la viticultura organică, iar primul lor vin a ieșit pe piață în 2000. Apoi, au trecut la extinderea și modernizarea cramei, căreia i-au adăugat și o pivniță pentru maturarea vinurilor. În același timp, au lucrat la diversificarea gamei de produse prin plantarea a noi vițe de Pecorino și Trebbiano, soiurile emblematice ale zonei Montepulciano.
La Torre dei Beati, vinurile se produc numai din struguri proprii.