Castellare di Castellina Chianti Classico 2023
Perioada optimă de consum: 2024-2031
Producător: Castellare di Castellina - Chianti, Toscana
Soi: 95% Sangioveto (Sangiovese), 5% Canaiolo
Culoare: roșu-rubiniu strălucitor
Miros: buchet complex și delicat, cu note de de cireșe amare, lămâie și ace de brad
Gust: echilibrat, cu corp mediu, structură bună, aciditate integrată, tanini fini și sfârșit lung, persistent
Recomandări gastronomice: paste cu sos roșu, vită, iepure, brânzeturi maturate
Alcool: 13,5%
Temperatura de servire: 16-18°C
Număr de sticle produse: 110.000
Maturat 7 luni în baricuri vechi și 7 luni la sticlă.
Ediția 2019 - 92 Puncte Wine Spectator: ”Arome distincte de grafit și eucalipt introduc un nucleu aromatic de cireșe negre coapte și zemoase, coacăze negre, gudron și tutun. Taninos dar echilibrat într-un fel tineresc, exuberant, cu sfârșit persistent, pe note balsamice și de fruct.”
- 92 Puncte Vinous: ”Chianti Classico 2019 este o introducere superbă la vinurile Castellare. Proaspăt și frumos parfumat, plin de energie, 2019 este eleganța întruchipată. Flori zdrobite, aciditate proaspătă, arome de cedru și fructe roșii de pădure. Un vin vibrant, profund și plin de caracter. Mi-a plăcut foarte mult.”
Ediția 2018 - 92 Puncte Vinous/Antonio Galloni: ”Chianti Classico 2018 este pur și simplu un vin vesel. Aromele vioaie de cireșe, aciditatea puternică și notele florale dulci străbat un vin translucid, super-expresiv și extraordinar de bine făcut. Atât de vibrant și incredibil de delicios. Puritatea aromelor este remarcabilă. Stejarul mai are nevoie de un pic de timp pentru a se integra complet. Asta înseamnă Sangiovese (Sangioveto, cum i se spune prin partea locului) și Chianti Classico. Cea mai bună de până acum, ediția 2018 este valoare pură. N-o pierdeți.”
- 91 Puncte James Suckling: ”Buchet și arome de cireșe dulci și vanilie. Corp mediu spre plin, tanini rotunzi și sfârșit fructat. Bine făcut. Delicios.”
Ediția 2017 - Locul 17 în Top 100 pe 2019 al Wine Spectator / 94 Puncte: ”Un filon pur de cireșe și mure definește acest vin roșu intens și rasat, care este ferm și tensionat, cu echilibru frumos și un postgust persistent, cu arome vibrante de fruct, grafit și tutun. Sangioveto și Canaiolo. Beți-l acum sau până în 2033.”
Producător
Castellare di Castellina este una dintre cele mai renumite podgorii din Toscana, născută din pasiunea pentru vin a lui Paolo Pannerai, mogul de presă și Vicepreședinte al clubului de fotbal Fiorentina. Înființată în anii 1970, în timpul așa-numitei ”Renașteri” a vinului italian, ea beneficiază de contribuția extraordinară a lui Alessandro Cellai, discipolul preferat al legendarului Giacomo Tachis. Director și oenolog, Alessandro este unul dintre cei mai mari oenologi contemporani - în 2010, Wine Spectator l-a inclus în Top 3 al celor mai buni oenologi sub 40 de ani. În calitate de oenolog-șef al celor patru podgorii ale grupului Castellare – Castellare di Castellina (Chianti), Rocca di Frassinello (Toscana Maremma), Feudi del Pisciotto (Sicilia) și Gurra di Mare (Sicilia),el face unele dintre cele mai titrate vinuri italiene. Castellare, prima investiție a lui Paolo Pannerai, s-a născut din unirea a patru ferme (Castellare, Caselle, San Niccolò și Le Case), cu scopul de a produce vin de cea mai înaltă calitate, combinând tradiția și inovația. Domeniul are 80 ha, dintre care 33 ha cu viță de vie și 20 ha cu măslini. Vițele au între 10 și 35 ani și cresc într-un amfiteatru natural, cu o excelentă expunere sud-estică. Drenarea bună a apei și solurile mixte de calcar, marlă, galestro (sol local pietros, tipic) și un pic de argilă, împreună cu randamentul scăzut fac ca vinurile să fie intense și foarte bine structurate, ceea ce le recomandă pentru o îmbătrânire lungă la sticlă. Renumitele etichete ale vinurilor de la Castellare di Castellina reprezintă în fiecare an diferite păsări rare care trăiesc pe domeniu și simbolizează faptul că aici nu se folosesc produse chimice. Respectul pentru vechile tradiții este oglindit în grija deosebită pentru vii și solurile împărțite în ”campi” (cele mai ușor de lucrat) și ”sodi” (parcele greu de lucrat, dar, totodată, cele mai bune pentru cultivarea viței de vie). De asemenea, Castellare respectă reglementările legale pentru Chianti Classico și folosește numai viță de vie toscană autohtonă pentru a produce unele dintre cele mai mari vinuri roșii din lume. În ceea ce privește inovația, Castellare a înființat împreună cu Universitatea din Milano, reprezentată de profesorul Attilio Scienza, și cu Universitatea din Florența prima podgorie experimentală din Chianti pentru a implementa prima selecționare științifică a clonelor de Sangiovese (numite local ”Sangioveto”). De asemenea, în urma unor studii minuțioase și a sfaturilor legendarului oenolog francez Émile Peynaud, Castellare a trecut la folosirea baricurilor și acordă o grijă deosebită tuturor operațiunilor din cramă. Echilibrul dintre tradiție și inovație, munca asiduă și strădania constantă de a atinge calitatea maximă au dat roadele așteptate, Castellare fiind astăzi una dintre podgoriile de frunte ale Toscanei. Toate vinurile domeniului se dinsting prin calitate, eleganță și legătura strânsă cu pământul locului. Nu în ultimul rând, Castellare este și o destinație turistică unică – vilele vechi, reconstruite de criticul de artă Cesare Brandi, situate în mijlocul viilor, într-o liniște întreruptă doar de păsări, le oferă turiștilor tot comfortul unui stil de viață modern, într-un loc de o frumusețe rară.