Barista Pinotage 2022
Perioada optimă de consum: 2023-2027
Producător: Val de Vie - Paarl, Robertson, Western Cape
Proprietar-oenolog: Bertus Fourie, oenolog legendar al Africii de Sud
Soi: 100% Pinotage* - struguri recoltați la maturitate optimă
Culoare: roșu închis
Miros: intens, de fructe roșii de pădure și cafea
Gust: proaspăt, de cafea, dude, prune și dulceață de cireșe cu nuanțe de vanilie și cafea mocca, tanini fini și sfârșit lung
Recomandări gastronomice: versatil, merge bine cu carne de pork, preprate cu sos de sfeclă, legume, preparate de desert cu ghimbir, gorgonzola și lămâie, înghețată cu cireșe
Alcool: 13%
Zahăr rezidual: 5,57 g/l
pH: 3,61
Temperatura de servire: 15-18°C
Fermentat în tancuri de inox. Maturat 5 luni în butoaie de stejar atent selectate.
*Pinotage este soiul roșu fanion al Africii de Sud. El a fost creat în 1925 prin încrucișarea Pinot-ului Noir cu Cinsault/Hermitage. În ciuda originii franceze a celor două soiuri, unul din Burgundia, iar celălalt din Rhône, aromele Pinotage-ului (cafea proaspăt făcută, coacăze negre, merișoare și cireșe Maraschino) sunt complet distincte și aparțin Lumii Noi.
Producător
Succesul vinurilor Barista se datorează lui Bertus ”Starbucks” Fourie, unul dintre cei mai talentați oenologi sud-africani. Posesor al unei diplome de master în oenologie și al unui MBA, el lucra ca oenolog și viticultor la DiemersfonteinWines, unde a făcut primul “Coffee Pinotage”. După ce a lucrat la alte două crame renumite din Africa de Sud, el este acum oenolog al Val de Vie, unde produce renumitul Barista Pinotage.
Bertus Fourie este inventatorul Pinotage-ului cu arome de cafea. A ajuns să descopere delicioasa caracteristică de cafea a soiului din pură greșeală: în 2000, pe când lucra la Diemersfontein, s-a confruntat cu un an excepțional de cald, ceea ce a făcut ca toate soiurile să ce coacă cam în același timp. Drept urmare, Bertus s-a trezit cu nu are suficiente tancuri de inox. Fiind un om isteț și inventiv, s-a gândit să fermenteze Pinotage-ul în butoaie de lemn. A doua zi dimineața, când a deschis ușa cramei, nu mică i-a fost supriza să constate că toată încăperea mirosea a cafea. Primul lui gând a fost: ”Am făcut-o lată și mă vor concedia!” Dar n-a fost cazul. Peste două luni, la cramă s-a prezentat buyer-ul unui mare lanț de retail din UK, care a gustat vinul, i-a plăcut și a cumpărat întraga producție. Odată ajuns în magazine, vinul s-a vândut în două săptămâni, iar Bertus a realizat că făcuse o descoperire majoră. Mai târziu, în același an, a fost abordat de un mare producător pentru care a făcut un alt ”coffee-style Pinotage” care a devenit un brand foarte popular în Europa. După acest succes, Bertus a fost angajat de Val de Vie, unde produce de acum celebrul Barista Pinotage, un vin savuros, făcut exclusiv din struguri din Robertson Valley, pe care îi consideră cei mai buni pentru acest stil de vin.
Întreaga lume a fost intrigată de superbele arome ale vinului. Răspunzând numeroaselor întrebări, Bertus Fourie a spus: ”Aromele de cafea sunt formează magia și misterul acestui vin. Tot ce știm cu siguranță este că ele sunt o combinație a efectelor unui anumit tip de drojdie cu felul în care sunt arse butoaiele, tipul de stejar folosit la butoaie și, bineînțeles, strugurii Pinotage. Restul, sunt secrete ale meseriei. Dar, remarcabil este faptul că numai strugurii Pinotage produc aceste arome.” Conștient că a creat tipul de Pinotage care a pus soiul pe harta lumii, el explică: ”Barista Pinotage este stilul de Pinotage cel mai controversat din lume. Majoritatea oamenilor se îndrăgostesc de el după ce-l beau. Vinul nu vorbeșe despre terroir, deoarece stejarul joacă rolul principal, conferindu-i aromele de cafea și ciocolată – mirosul intens al boabelor de cafea și catifelarea ciocolatei cremoase. Repoziționarea Pinotage-ului prin acest stil deosebit a făcut ca soiul să capteze atenția pieței globale și să pună Africa de Sud pe hartă.”