Muga El Andén de la Estación 2021
Maturitate anticipată: 2024-2028
Producător: Muga - Rioja, Spania
Soi: 70% Tempranillo, 30% Garnacha - struguri culeși manual
Culoare: roșu-rubiniu închis
Miros: proaspăt și îmbietor, de fructe roșii de pădure (coacăze roșii, zmeura), flori (violete, liliac) și tente afumate
Gust: complex, suplu, echilibrat și suculent, cu o ușoară impresie dulce, arome de fructe roșii de pădure, lichior de cireșe și prăjitură cu condimente, tanini fini, aciditate perfect integrată și sfârșit impresionant de lung, elegant
Recomandări gastronomice: carne roșie, pește, preparate cu orez, mezeluri, brânzeturi maturate
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 16-18°C
Număr de sticle produse: 200.000
Una dintre creațiile recente ale familiei Muga, vinul este făcut într-un stil mai modern, dar păstrează eleganța emblematică a casei. Maturat 14 luni în butoaie de stejar făcute în dogăria proprie.
91 Puncte Parker: ”El Andén de la Estación 2021 urmează celui din 2019, pentru că în 2020 nu a fost produs. Avem de-a face cu un vin roșu care are un profil foarte comercial: abordabil, suculent, fructat și cu stejarul foarte bine integrat. Asamblaj de 70% Tempranillo și 30% Garnacha și 15% alcool (efectul strugurilor Garnacha). Somptuos, opulent și un pic hedonist, dar păstrează echilibrul cu o prospețime frumoasă. Vinul are un caracter dominant de Garnacha - arome de strugure, cărnos, catifelat și ușor de băut. Nu au fost folosite butoaie noi. Vinul a fost maturat 14 luni, iar stejarul este foarte bine integrat. Sticla are contra-eticheta neagră de Crianza. Ideal pentru piața vinului la pahar. Au fost produse aproape 200.000 de sticle. Îmbuteliat în iunie 2023.”
Producător
Înființată în 1932 de Isaac Muga Martinez și soția sa Auro Cano, Muga este una dintre cele mai respectate podgorii din Rioja. Situată în Rioja Alta, la Haro, în miticul Barrio de la Estación, proprietatea are 250 ha de vie și cumpără struguri de pe alte 150 ha aparținând unor producători atent selectați. Astăzi, ea este condusă de cea de a treia generație, care a modernizat atât crama cât și vinurile, adaptându-le gustului consumatorilor contemporani, chiar dacă metoda de vinificare este cât se poate de tradițională. De altfel, Muga se distinge prin faptul că este una dintre puținele podgorii din Rioja care își produce propriile butoaie și budane – nu mai puțin de 14.000 de butoaie sunt folosite la maturare, iar fermentarea se face în 90 de budane. Respectând tradiția, vinul este limpezit cu albuș de ou.
Nu în ultimul rând, Muga este o destinație turistică extrem de apreciată: dacă unii se mulțumesc cu degustările și vizitarea cramei și a viilor, amatorii de senzații tari se pot bucura de un zbor cu balonul deasupra Rioja-i, urmat de o masă în vie.