The Struie Barossa Valley and Eden Valley Shiraz 2021
Perioada optimă de consum: 2023-2043
Producător: Torbreck - Barossa Valley și Eden Valley
Soi: 100% Shiraz - struguri din Barossa Valley (57%) și Eden Valley (43%) - vițe vechi cu media de 50 ani
Culoare: roșu-purpuriu închis, aproape negru
Miros: elegant și intens, de mure, afine, ciocolată cu lapte, minerale și grafit
Gust: catifelat, corpolent și dens cu structură puternică, tanini moi dar concentrați, stejarul abia perceptibil și sfârșit lung
Recomandări gastronomice: friptură, costițe la grătar sau preparate chinezești din carne de porc
Alcool: 15%
Aciditate: 5,84 g/l
pH: 3.60
Temperatura de servire: 16°C
Vinul a fost maturat 18 luni în butoaie de stejar franțuzesc 20% noi.
Via din Barossa are 80 de ani, iar cea din Eden Valley are 40. Numele ”Struie” vine de la un munte din nord-estul Scoției care se ridică deasupra pădurii de lângă Inverness.
96 Puncte Parker: ”The Struie 2021 este 100% Shiraz din Barossa Valley (57%) și Eden Valley (43%) și a fost maturat 18 luni în butoaie de stejar franțuzesc (20% noi). Proporția de struguri din Eden este, de obicei, de cca 25%, dar în 2019 a fost de doar 19%, datorită randamentului mic. Revenind la Struie 2021, vinul are un buchet deafine, lemn dulce, ceai negru, piatră zdrobită, zmeură de vară, straturi de jar de foc de tabără și cuișoare. În multe dintre notițele din 2021, vinurile se ridică deasupra celor din anii anteriori. Acest lucru se datorează faptului că anotimpul rece a durat mai mult, ducând la o maturitate superbă a fructului, fără stresul sau impactul unor episoade de căldură excesivă sau boli. Este un an foarte, foarte bun care a dat vinuri proaspete și intense. La vinul acesta, taninii sunt savuroși, fini și negri de la început până la sfârșit.”
Producător
Torbreck Vitners s-a născut din dorința de a crea un domeniu care să ajungă în topul ierarhiei mondiale. Viziunea fondatorului Dave Powell, cel care a înființat Torbreck în 1994, a fost de a aduce un omagiu viilor din Barossa, vale care reunește unele dintre cele mai vechi vițe de pe planetă. El a pornit aventura Torbreck după ce a lucrat câțiva ani la renumita cramă Rockford. Numele i l-a pus după o pădure din Scoția, unde a lucrat ca tăietor de bușteni. A început prin a căuta surse unice de Shiraz, Grenache, Mourvèdre (Mataro) și Viognier. În cei 19 ani cât a lucrat la Torbreck, Dave Powell a strâns în jurul lui un număr impresionant de viticultori din Barossa, pe care i-a ajutat să resusciteze câteva dintre cele mai vechi vii din lume.
La sfârșitul anului 2002, crama a fost vândută omului de afaceri australian Jack Cowin, iar Powell a continuat să lucreze ca oenolog și managing director. În 2008, Torbreck Vitners a fost cumpărată de Peter Kite, proprietar, de asemenea, al Quivira Winery din Sonoma. Dave Powell a părăsit crama în 2013, iar din 2016, oenolog-șef și director general este Ian Hongel. Împreună cu viticultorul Nigel Breischke, el a rămas fidel angajamentului tradițional al Torbreck față de viile cu vițe vechi și clone tradiționale, introducând practicile viticulturii sustenabile în toate viile.
Primul succes al cramei l-a reprezentat Ranrig 1996, care a fost pus pe piață în 1997, iar o recenzie pozitivă din numărul din iunie 1999 al Wine Advocate, a stârnit imediat interesul colecționarilor internaționali.
Cunoscută inițial datorită vinurile roșii, în anii din urmă Torbreck este tot mai apreciată pentru vinurile sale albe produse din soiurile Viognier, Marsanne și Roussanne.
Datorită unicității lor, vinurile Torbreck sunt astăzi exportate în peste 50 de țări.