Garage Wine Bagual Vineyard Carignan Garnacha Mataró 2018 – Lot 96
Perioada optimă de consum: 2020 - 2030
Producător: Garage Wine Co - Bagual / Caliboro D.O., Maule Valley
Soi: Carignan, Garnacha È™i Mataró field-blend (struguri din aceeaÈ™i vie)- o parte din struguri au cofermentat È™i o parte din vin a fost vinificat separat
Culoare: roșu-purpuriu intens
Miros: subtil, de prune și fructe de pădure cu note picante și florale
Gust: opulent, echilibrat, stratificat È™i nervos pe palatin, cu aciditate frumoasă È™i taninii fini ai soiului Garnacha, stejar perfect integrat È™i sfârÈ™it savuros
Recomandări gastronomice: friptură sau grătar de miel ori vită, preparate asiatice cu carne de porc, hamburgeri, brânză de capră
Alcool: 14%
Aciditate: 5,84 g/l
Zahăr rezidual: 1,36 g/l
pH: 3,41
Temperatura de servire: 16-18°C
Număr de sticle produse: 5.239
Număr de butoaie: 18
FermentaÈ›ie naturală în vase de fermentare deschise, cu drojdii indigene. Presare manuală. O mică parte din vin a fost făcută din struguri nedesciorchinaÈ›i È™i zdrobiÈ›i cu picioarele - acest vin a fost mai taninos È™i cu aciditate volatilă mai ridicată È™i a fost folosit pentru a completa celelalte butoaie. Vinul a fost maturat timp de două ierni în butoaie la a treia sau mai multe folosiri.
Descrierea producătorului: ”De pe malurile Perquilauquén-ului - râul care curge invers, adică, spre est, din munÈ›ii de coastă spre Anzi. Unul dintre cele 12 vinuri de terroir pe care le producem - un vin unic făcut de pe o parcelă mică cultivată prin metode ancestrale, manual È™i cu ajutorul cailor, de familia Solar, în Secano Interior. Acest vin este un tribut adus rezilienÈ›ei viticultorilor din Maule care au păstrat viÈ›ele din Caliboro de pe vremea coloniÈ™tilor. Cel de-al 96-lea vin pe care l-am îmbuteliat din 2001 încoace È™i, de aceea, l-am etichetat Lot #96. 2018 a fost un an superb spre extraordinar - cel mai bun de când am început să facem acest vin, în 2006. ”
95 Puncte Parker: ”Bagual Vineyard Cariñena Garnacha Monastrell 2018 etichetat Lot #96 (în trecut, acest vin a fost îmbuteliat cu numerele 76, 66, 56 È™i 46) vine din aceeaÈ™i vie ca monovarietalul Garnacha - numai 1,1 ha de viÈ›e vechi cu un field blend de trei soiuri (chiar dacă Garnacha a fost realtoit mult mai târziu). Tot la fel ca Garnacha pur, acest 2018 este mai rotund È™i are tanini de calitate mai bună decât în 2019. Un vin pământos È™i puternic marcat de caracterul soiului Cariñena (Carignan), cu o frumoasă maturitate fenolică È™i prospeÈ›ime. FermentaÈ›ia malolactică durează, de obicei, È™apte luni, iar maturarea a durat două ierni È™i a avut loc în butoaie la a treia folosire sau chiar mai vechi. Îmi aminteÈ™te de un Priorat elegant.
În acest moment, Garage Wine Co., unul dintre producătorii mei preferaÈ›i din Chile, produce 16 vinuri diferite. Am gustat două ediÈ›ii din fiecare vin (deci, o mulÈ›ime de sticle), în special din 2018 È™i 2019, unele dintre cele mai bune vinuri pe care le-au produs până acum. Garage Wine are acum 36 ha de vie, vinde struguri premium unor crame renumite È™i produce vinuri proprii. Oamenii de aici sunt dinamici È™i se întâmplă tot timpul ceva nou, precum primele vinuri din gama Cru, despre care spun că sunt superioare celor de parcelă unică. Degustarea vinurilor de Garage Wine este întotdeauna un moment captivant, căci vinurile au o personalitate puternică È™i sunt printre cele mai bune din Chile, iar explicaÈ›iile lui Derek Mossman sunt amuzante È™i îmbogățitoare. În notele mele de degustare am reprodus o mulÈ›ime de lucruri pe care mi le-a spus, deoarece cred că ele trebuie împărtășite. La început, multe dintre vinuri au un caracter de pământ È™i sunt, uneori, reductive, dar beneficiază de timpul petrecut în pahar È™i de o eventuală decantare. Întotdeauna, se schimbă locuri, Caliboro, fermentaÈ›ii, mai mulÈ›i ciorchini în unele vinuri, mai mult beton, mai multe amfore È™i butoaie mari, mai puÈ›in extract, vinificare mai blândă, vinuri noi, Cabernet din sud È™i ceea ce numesc ei Cru, după 14 ani în Maule. Chiar È™i la nivel de management au loc schimbări - Pilar este acum CEO. În esență, ei spun pur È™i simplu că ”Reînviem vii vechi prin viticultură regenerativă, pentru a obÈ›ine struguri mai gustoÈ™i.”
Producător
De ce fac atât de multă vâlvă vinurile de la Garage Wine? Cu siguranță, nu doar pentru că aduc un suflu nou pe scerna vinului chilian. Ci, mai cu seamă, pentru că vinurile sunt pur È™i simplu extraordinare. Rod al viticulturii sustenabile È™i al metodelor tradiÈ›ionale de vinificare, aceste vinuri remarcabile ies din mâinile a doi oameni deosebiÈ›i: carismaticul Derek Mossman Knapp È™i Pilar Miranda, soÈ›ia sa È™i, totodată, un vinificator foarte talentat, cu ajutorul unui dintre cei mai cunoscuÈ›i enologi chilieni, Dr Alvaro Peña.
Aventura a pornit literalmente în garajul lui Derek È™i al lui Pilar. Au început prin a face vin pentru familie È™i prieteni, pentru ca, după È™ase ediÈ›ii, în 2006, să înceapă să exporte în Regatul Unit È™i în Danemarca. Destul de repede, vinurile lor au ajuns să fie recunoscute drept vinurile ”altfel” din Chile, iar cererea din pieÈ›ele internaÈ›ionale a crescut exponenÈ›ial.
Mai departe, îi lăsăm pe ei să-È™i explice succesul:
”Parcelele
GWCo face vinuri de pe o serie de parcele individuale È™i îmbuteliază cantități/loturi mici de vin – 8-12 butoaie care includ o serie de asamblaje de terroir din Carignan, Garnacha, Monastrell País, Cinsault È™i Cab Franc obÈ›inute din portaltoiuri prefiloxerice cultivate prin metode tradiÈ›ionale de mici viticultori din Maule È™i Itata. Fiecare vin este făcut din parcele de 1-2 ha din locuri diferite: Bagual, Caliboro, Coelemu, Guarilihue, Loncomilla, Portezuelo, Puico, Ranquil, Sauzal, Truquilemu…Viile sunt situate pe lanÈ›ul muntos de pe coastă, mai apropiat de Pacific. AceÈ™ti munÈ›i sunt mai vechi È™i s-au răcit mai încet, astfel încât au soluri granitice, cu multe crăpături prin care rădăcinile pot pătrunde în adâncime.
GWCo mai produce È™i un Cabernet Franc din viÈ›e vechi È™i un asamblaj de Cabernet Sauvignon în Maule, precum È™i două Caberneturi din munÈ›ii din Maipo, pe care am început să le producem în 2003. Toate vinurile sunt făcute manual, cu drojdii naturale, în cisterne mici.
Pe scurt
În aceste vremuri este important să susÈ›ii lucrurile care te reprezintă È™i, mai ales, să construieÈ™ti genul de afacere în care crezi. La Garage Wine Co., noi readucem la viață vii vechi din comunități marginalizate pentru a produce vinuri foarte căutate. Ne-am poziÈ›ionat vinurile în câteva pieÈ›e consacrate de pe glob È™i continuăm să creÈ™tem. Nu ne interesează ca vinurile noastre să fie neapărat scumpe, dar ele trebuie să fie pe rafturile de sus – e nevoie să aducă un preÈ› care să facă posibilă o viticultură de calitate. Am constatat că, pe termen lung, practicile regenerative nu rezultă doar în struguri È™i, în consecință, vinuri mai bune, ci È™i că o astfel de afacere poate aduce bani, ajutând atât comunitățile cât È™i mediul.”