Feudo Arancio Inzolia 2024
Perioada optimă de consum: 2024–2026
Producător: Feudo Arancio (Mezzacorona Group)
Soiuri: 100% Inzolia (Insolia)
Culoare: Galben pai deschis, cu reflexii aurii
Miros: Arome proaspete și fructate de pere, caise și piersici albe, completate de note subtile de vanilie
Gust: Sec, cu o textură catifelată și o aciditate echilibrată. Prezintă arome de fructe cu sâmbure și un final delicat, cu note de vanilie
Recomandări gastronomice: Ideal ca aperitiv sau alături de fructe de mare, crustacee, pește la grătar, caviar, salate proaspete și brânzeturi tinere
Alcool: 13%
Temperatura de servire: 10–12°C
Vinificație: Strugurii sunt recoltați manual în a doua săptămână a lunii septembrie. Fermentația are loc la temperaturi controlate de 18°C timp de 12 zile, urmată de maturare pe drojdii fine timp de 4 luni pentru a adăuga complexitate și textură
Maturat 4 luni pe drojdii.
Ediția 2020 - Patru stele - Vini da non perdere (Vinuri pe care să nu le pierzi), Vinibuoni d'Italia
Ediția 2019 - 93 Puncte Luca Maroni
Ediția 2018 - Medalie de Argint, Mundus Vini
Producător
Feudo Arancio este domeniul sicilian al grupului Mezzacorona, marea cooperativă viniviticolă colă din Trentino. Înființat în 2001, domeniul este unul dintre cele mai cunoscute din Sicilia. El fructifică un terroir dedicat viței de vie încă de pe vremea grecilor și romanilor. Cele două vii situate pe coasta sudică a insulei, la Sambuca di Sicilia (Agrigento)și Acate (Ragusa) au, împreună, aproape 1000 de hectare. Viile încărcate de farmec și istorie sunt plantate cu o combinație iscusită de soiuri autohtone (Nero d'Avola, Grillo, Inzolia) și internaționale (Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay). Soiurile sunt plantate în loturi separate, iar vinurile, în cea mai mare parte mono-varietale, sunt produse cu iubirea și pasiunea unui producător artizanal chiar dacă crama e modernă, cu temperatură controlată și tehnologie de ultimă oră. De altfel, aceasta este și filosofia celor de la Feudo Arancio: vinuri de mare calitate, obținute prin respectarea tradiției și a mediului înconjurător. Letizia Russo, cea care conduce podgoria, și oenologul Matteo Covazzi sunt foarte dedicați acestei misiuni.
De la bun început, abordarea a fost una ecologică – reducerea tratamentelor chimice, a consumului de apă și a emisiilor de bioxid de carbon. De altfel, Feudo Arancio e prima podgorie italiană care a obținut, în 2002, certificarea EMAS (Eco Management si Audit) pentru întregul sistem, din vie până la îmbuteliere. Metodele alternative de protecție a mediului implementate la Feudo Arancio includ corecta utilizare a cuprului și sulfului (admise și în viticultura organică), aducerea în vie a unor insecte benefice, precum și folosirea ”confuziei sexuale” cu scopul de a limita reproducerea insectelor dăunătoare – pentru a fi fertilizate, femelele eliberează în aer feromoni (hormoni sexuali) care-i atrag pe masculi; prin răspândirea unor doze mari de feromoni în vie, masculii sunt derutați și nu mai identifică femelele, deci reproducerea și înmulțirea nu mai au loc.
Dorința cea mai fierbinte a proprietarilor este de a face ca vinurile lor să ajungă în toate colțurile lumii, pentru că ele sunt adevărați ambasadori ai Siciliei: în intensitatea și savoarea lor se regăsesc toată căldura, istoria și pasiunea cu care se trăiește în Sicilia.
Pentru a omagia tradiția locului, crama domeniului Feudo Arancio este construită în stilul caselor țărănești ”baglio”, iar stilul vinurilor reflectă acest amestec de tehnologie modernă și arhitectură tradițională.
Vinurile sunt creația unei noi generații de oenologi și viticultori sicilieni - doi oenologi și șapte asistenți supraveghează permanent evoluția vinurilor. Sarcina lor este de a da vinuri elegante, bogate, cu tanini moi și o mare intensitate aromatică.
Fie că e vorba de soiurile locale sau de cele internaționale, vinurile Feudo Arancio reflectă tot ce are Sicilia mai bun: căldură, un terroir unic, pasiune și plăcerea de a trăi viața cu intensitate maximă. Expresia și tipicitatea lor atrag, an de an, aprecierea criticilor, a publicațiilor de specialitate și a consumatorilor din întreaga lume.