Domaine Comte Abbatucci Cuvée Faustine Rouge 2019
Perioada optimă de consum: 2021 - 2026
Producător: Domaine Comte Abbatucci - Ajaccio, Corsica
Soi: 70% Sciaccarellu, 30% Niellucciu - vițe vechi de 10-20 ani, viticultură biodinamică, struguri culeși manual
Culoare: roșu-rubiniu strălucitor
Miros: foarte proaspăt și expresiv, de fructe de pădure și maquis corsican - ierburi aromatice tipice Corsicei
Gust: delicat și proaspăt, cu corp mediu, tanini foarte fini și mătăsoși, structură și densitate impresionante, arome suculente de fructe negre de pădure, semințe de rodie, condimente (piper) cu o notă discretă de fructe roșii și postgust persistent
Recomandări gastronomice: preparate din carne de capră
Alcool: 14%
Temperatura de servire: 16-18°C
Fermentat în tancuri de inox și ciment. Maturat șase luni pe drojdii.
92 Puncte James Suckling: ”Arome de fum, fructe de pădure, condimente și pământ, cu aluzii de fruct proaspăt. Flori din abundență. Corp mediu spre plin, tanini fini și sfârșit proaspăt și vivace, pe note de fructe proaspete. Aciditate realmente proaspătă în final. Beți-l sau păstrați-l.”
Producător
”Vinurile lui Abbatucci sunt incredibile, parcă nu vin din lumea asta.” Olivier Poussier, Cel mai bun sommelier din lume în 2000
Situat în Corsica de Sud, în inima văii Taravo, la o altitudine de aproximativ 100 m, domeniul Abbatucci este unul dintre cele mai vechi din insulă. El se mândrește cu câteva soiuri emblematice precum Vermentino, Sciacarello sau Nielluccio, dar și cu o colecție unică de 28 de soiuri endemice care constituie o adevărată comoară pentru patrimonial viticol al insulei. La Abbatucci, recoltarea se face exclusiv manual, iar pentru vinificare se folosesc numai drojdii indigene.
La rândul ei, familia Abbatucci este una dintre cele mai vechi și mai renumite din insulă, printre membri ei numărându-se un General al Revoluției Franceze, un diplomat și un ministru al lui Napoléon III, dar și alți bărbați care au intrat în istorie prin destinul lor incredibil. Ei sunt omagiați de domeniul familial prin extraordinarele vinuri din colecția de cuvée-uri.
Istoria viticolă a domeniului are, și ea, mai mult de un secol, timp în care generațiile s-au succedat transmițându-și atât patrimoniul cât și expertiza. Un moment important este marcat de anii 1960 când Antoine Abbatucci, Președinte al Camerei de Agricultură din Corsica și tatăl lui Jean-Charles a decis să nu lase să se piardă soiurile locale și a plantat 28 de soiuri pe o parcelă unică, cu sol granitic. Apoi, fiul său, Jean-Charles, specializat în biodinamică, a știut să exploateze la justa ei valoare această mină de aur convingându-i pe cei mai mari producători ai insulei să reia cultivarea soiurilor tradiționale.
Din 2000, cele 18 ha de vie ale domeniului de peste 100 ha sunt cultivate biodinamic. Anual, Abbatucci produce 1.500 - 3.000 de sticle din fiecare vin, așa că, dacă vreți să gustați aceste soiuri unice, trebuie să vă grăbiți. Cererea este cu atât mai mare cu cât vinurile lui Jean-Charles sunt considerate de experți din întreaga lume ca fiind expresia cea mai autentică a terroir-ului corsican. Nu e de mirare că Abbatucci este singurul producător corsican care a primit trei stele în Le Guide des Meilleurs Vins de France 2019.