Lapostolle Cuvée Alexandre Cabernet Franc 2022
Producător: Lapostolle - Valle de Colchagua, Via Apalta
Soi: 85% Cabernet Franc, 14% Cabernet Sauvignon, 1% Petit Verdot
Culoare: roșu purpuriu închis cu tente roșii strălucitoare
Miros: complex, cu note picante și arome de fructe negre urmate de note mai dulci date de stejar
Gust: concentrat, cu tanini vivace și sfârșit persistent
Recomandări gastronomice: preparate din carne roșie și albă cu sosuri sățioase și ierburi aromatice
Alcool: 15%
pH: 3,5
Aciditate totală: 4,1 gr/l
Zahăr rezidual: 2,45 gr/l
Temperatura de servire: 16°C, cu o decantare prealabilă de 30 de minute
Număr de sticle produse:12.000
Macerat 28 de zile. Fermentat în tancuri de inox.
94 Puncte Jamers Suckling: ”Nas vibrant și seducător de floral, fructat și proaspăt. Pietre zdrobite, afine, grafit, flori albastre și fructe de pădure cu o tușă de piper alb. Pe palatin, o combinație de fruct și straturi cu tanini proaspeți, fini care devin cretoși în final. Lung și plin de fructe albastre. Delicios acum, dar poate fi păstrat.”
Producător
Casa Lapostolle a fost înființată în 1994 de Alexandra Marnier Lapostolle, descendentă a familei care producea faimosul lichior Grand Marnier și de soțul ei Cyril de Bournet. În scurt timp, podgoria situată în Valea Colchagua a ajuns în eșalonul fruntaș al producătorilor chilieni, fiind recunoscută în întrega lume pentru accentul pus pe viticultura sustenabilă, pentru calitatea vinurilor și pentru măiestria extraordinară cu care reușește să exprime terroir-ul chilian. Astăzi, afacerea este condusă de fiul Alexandrei și al lui Cyril, Charles de Bournet.
Investiția chiliană a celebrei familii franceze are un obiectiv pe cât de simplu pe atât de ambițios: crearea unor vinuri de clasă mondială folosind expertiza franceză și superbul terroir chilian. Pentru a-l atinge au apelat la nimeni altul decât Michel Rolland, wine-guru-ul din Bordeaux, căruia îi datorează eleganța și subtilitatea asamblajelor. Astăzi, Casa Lapostolle are 370 de ha situate în trei văi diferite: Casablanca, Cachapoal și Colchagua, iar vinurile lor sunt exportate în peste 60 de țări.
Cel mai cunoscut vin al Casei este Clos Apalta, o adevărată perlă a coroanei și, potrivit criticilor, cea mai frumoasă expresie a Carmenère-ului chilian. Nu puțini îl consideră a fi cel mai bun vin chilian. În 2008, Clos Apalta 2005 a ocupat primul loc în TOP 100 Wine Spectator, fiind singurul vin chilian și sud-american situat vreodată pe poziția fruntașă a prestigiosului Top.
Clos Apalta 2014 și 2015 au atins și ele perfecțiunea, fiind răsplătite cu 100 puncte de cunoscutul critic american James Suckling.
Via Clos Apalta este situată la 170 km sud de Santiago, în Valea Colchagua și are o expunere nord-sud, lucru destul de rar în Chile. Cordillera costală o înconjoară ca o potcoavă, până la râul Tinguiririca care-i străjuiește cealaltă extremitate. Acestei geografii îi datorează condițiile climatice unice care fac ca strugurii să se coacă încet, pe îndelete.
Le Petit Clos este fratele mai mic al celebrului Clos Apalta. El este făcut cu aceeași grijă și atenție, dar cu mai puțin stejar și un timp mai scurt petrecut în baric, fiind, totodată, o interpretare diferită a terroir-ului special din Clos Apalta.
Dar Casa Lapostolle nu excelează doar prin vinuri, ci și prin Lapostolle Residence, boutique-hotelul său din Apalta. Inclus în rețeaua Relais & Châteaux, el se laudă cu o locație superbă, o arhitectură spectaculoasă, un restaurant gourmet și servicii de lux, mulți dintre iubitorii de turism oenologic considerându-l cel mai frumos din Chile.