Mazzei Siepi 2020
Perioada optimă de consum: 2023-2043
Producător: Mazzei, Castello di Fonterutoli – Chianti Classico
Soi: 50% Sangiovese, 50% Merlot – struguri culeși manual
Culoare: roșu închis
Miros: elegant și intens de grafit și creion, alături de violete și mure; de asemenea, un pic de gudron și asfalt
Gust: corpolent, dar cremos și proaspăt, cu structură monumentală, note crocante de soc, prune, fructe de pădure, lemn de santal, tutun și sfârșit foarte lung, vivace
Recomandări gastronomice: preparate aromate și texturate, sosuri închise la culoare, vânat, blue cheese
Alcool: 14,5%
Aciditate totală: 6,2 g/l
Temperatura de servire: 16-18°C
Număr de sticle produse: 29.000
Maturat 18 luni în butoaie mici de stejar franțuzesc 70% noi, după care stă alte 3 luni în tancuri de beton.
98 Puncte James Suckling: ”Buchet de grafit și creion, alături de violete și mure. De asemenea, un pic de gudron și asfalt. Corpolent, dar cremos și proaspăt, cu o vivacitate care persistă minute în șir. Lungime fabuloasă. Poate fi bâut și acum, dar va îmbătrâni frumos zeci de ani.”
Producător
Cu o istorie care ne duce înapoi în 1398, atunci când notarul Lapo Mazzei a scris un document în care este menționat pentru prima oară numele ”Chianti”, familia marchizilor Mazzei este, probabil, cea mai veche familie de producători de vin din lume. Domeniul a luat ființă în 1435 în urma căsătoriei strănepoatei lui Lapo, Madonna Smeralda Mazzei cu Piero di Agnolo din Fonterutoli. De atunci, 25 de generații au făcut și continuă să facă vin la Castello di Fonterutoli, un loc parcă încremenit în timp, situat la câțiva kilometri de Castellina in Chianti. Proprietatea are în total 650 ha, din care 117 ha sunt cultivate cu viță de vie. Situate la 220 și 550 metri deasupra nivelului mării, ele sunt împărțite în 120 de parcele individuale.
O altă figură notabilă a familiei a fost Philip Mazzei, un pasionat viticultor, gânditor, vizionar, cetățean al lumii și pionierul viticulturii din statul american Virginia, după ce președintele Thomas Jefferson i-a dăruit 78 ha pentru a cultiva viță de vie.
Fonterutoli este locul cel mai strâns legat de istoria Chianti-ului. O legendă amuzantă susține că la începutul secolului al XIII-lea orașele Florența și Siena au dus un război pentru a anexa regiunea Chianti. Obosite de luptele îndelungate, edilii celor două orașe au propus ca granița să fie stabilită printr-un concurs: câte un cavaler din fiecare tabără urma să plece din orașul lui la cântatul cocoșului, iar punctul în care se întâlneau cei doi devenea graniță. Florentinii au ales un cocoș negru pe care l-au înfometat, iar acesta a cântat cu mult înaintea zorilor, dându-i cavalerului din Florența un avantaj care a făcut ca cei doi să se întâlnească la Fonterutoli, în apropierea Sienei. În consecință, Florența și-a extins granița până la Fonterutoli, în linie cu Castellina, Radda și Gaiole și a înființat Alianța militară și administrativă a Chianti-ului, a cărei emblemă a devenit cocoșul negru, cel care reprezintă și azi regiunea.
Astăzi, crama Castello di Fonterutoli este condusă de frații Francesco și Filippo Mazzei ajutați de copiii lor. Preocupați în permanență de calitatea vinurilor, ei ridică continuu ștacheta, rămânând un punct de referință pentru Chianti Classico și bucurându-se de un binemeritat prestigiu în întreaga lume.