Oremus Aszú 3 Puttonyos 2014
Perioada optimă de consum: 2020-2060
Producător: Tempos Vega Sicilia - Oremus, Tokaj, Ungaria
Soi: Furmint, Hárslevelü, Zéta, Sárgamuskotály - vițe vechi de 18 ani, struguri culeși manual în trei ture, între mijlocul lunii septembrie și începutul lui noiembrie
Culoare: galben-auriu profund, strălucitor
Miros: foarte frumos, de piersici, mere, ananas și fruct, cu note terțiare
Gust: elegant și proaspăt, vibrant și, totodată, catifelat datorită acidității remarcabile, cu arome afumate, de patiserie, gem de gutui și sfârșit lung, persistent
Recomandări gastronomice: fructe de mare, pește, Blue cheese, foie gras, deserturi
Alcool: 11%
Zahăr rezidual: 128 g/l
Aciditate: 7,4 g/l
Temperatura de servire: 10°C
Număr de sticle produse: 44.000 sticle de 50 cl
De sute de ani, vinul se face în același fel, prin adăugarea strugurilor nobili Aszú din trei coșuri (puttonyos), de 25 kg fiecare, în mustul de bază dinntr-un butoi "Gönc" (136 l).
Strugurii sunt macerați două zile, după care sunt presați ușor. Fermentarea are loc în butoaie noi de stejar unguresc - un proces lent care poate dura până la două luni. Maturarea se face în butoaie de 136 și 200 l, timp de doi sau trei ani, plus un an la sticlă.
Vinul se poate bea acum, dar are un potențial de păstrare de cca 40 de ani, dacă este ținut în condiții corecte: temperatură constantă de 12-14ºC și umiditate relativă de 60%.
Producător
Oremus aparține din 1993 grupului Vega Sicilia, cel mai renumit producător spaniol. După căderea Cortinei de fier, David Alvarez, proprietarul Vega Siciliei, a fost atras de ideea de a reînvia legenda renumitului vin de Tokaj, despre care Ludovic al XIV-lea spunea că este ”vinul regilor și regele vinurilor”.
Cu o istorie îndelungată, domeniul din Sátoraljaújhely datează cel puțin din secolul al XIII-lea, când călugării romano-catolici din Ordinul Paulin au ridicat aici o mănăstire și și-au numit viile ”Oremus” (”Să ne rugăm”, în lat.).
Mai târziu, în secolul al XV-lea, pământul le-a fost confiscat de nobilimea locului. Potrivit legendei, primul vin aszú, din struguri botritizați, a fost produs din via Oremus, în anii 1620, de către preotul calvinist László Maté Szepsi, considerat inventatorul acestui tip de vin în accepțiunea lui modernă. Din cauza războiului otoman, strugurii au rămas neculeși și s-au stafidit, iar Szepsi i-a folosit pentru a produce primul vin dulce - un fel de ”late harvest” de azi.
În timp, faima vinului de Tokaj a ajuns atât de mare încât, în secolul al XVIII-lea era considerat ”aur lichid”, fiind vinul cel mai prețuit de prinți, regi și țari.
Căzut în uitare sub comuniști, vinul de Tokaj își regăsește acum splendoarea pierdută, iar Oremus este dovada cea mai bună. Ghidați de pariul lor cu excelența, cei de la Vega Sicilia nu s-au zgârcit și nu au precupețit niciun efort pentru a-și împlini visul de crea cel mai bun Tokaj posibil - au cumpărat cele mai bune vii, au consolidat și au extins vechile pivnițe ale căror galerii subterane se întind pe kilometri întregi și au construit la Tolcsva o cramă modernă, cu tehnologie de ultimă oră. Dintre toate, pivnițele vechi sunt cele mai importante, datorită condițiilor ideale pe care le asigură maturării la butoi: o temperatură constantă de 10°C, umiditate de 95% și coloniile de mucegai și bacterii care nu lasă vinul să se strice.
Astăzi, domeniul de 33 ha se întinde pe trei dealuri, iar viile sunt plantate cu Furmint și Hárslevelű, iar Oremus produce unele dintre cele mai rafinate și mai elegante Tokaj-uri, atât dulci cât și seci, cu mineralitatea unică a locului.