Château Smith Haut-Lafitte Le Petit Smith Haut Lafitte Rouge 2020 - 1,5 L
Perioada optimă de consum: 2025-2040
Producător: Château Smith Haut-Lafitte - Pessac-Léognan / Graves
Proprietari: Florence și Daniel Cathiard
Oenolog: Fabien Teitgen
Soi: 60% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot - struguri triați de două ori, înainte și după desciorchinare, și fermentați fără a fi presați
Culoare: granat-purpuriu intens
Miros: nas de coacăze negre tipic pentru Cabernet Sauvignon cu tușe de ierburi medicinale, mentă, tufăriș și ciocolată neagră
Gust: rafinat și corpolent, cu arome subtile de fructe coapte care-i conferă densitate, în timp ce Cabernet-ul Sauvignon îi dă forță, structură și coloană vertebrală; are nerv, dar fără stridențe; structurat și serios, dar și plin de viață datorită acidității minunate și texturii apetisante de piatră zdrobită
Recomandări gastronomice: preparate din vită, vițel, miel, vânat sau cu brânzeturi maturate
Alcool: 14,5%
Temperatura de servire: 16-18°C
Maturat în butoaie de stejar franțuzesc 20% noi făcute în dogăria proprie.
96 Puncte Decanter: "Nas de coacăze negre tipic pentru Cabernet Sauvignon cu tușe de ierburi medicinale, mentă, tufăriș și ciocolată neagră. Corpolent, cu arome subtile de fructe coapte care-i conferă densitate, în timp ce Cabernet-ul Sauvignon îi dă forță, structură și coloană vertebrală. De pe palatin, pătrunde în părțile laterale ale gurii, însă fără a-și pierde rafinamentul. Are nerv, dar fără stridențe. Structurat și serios, dar și plin de viață datorită acidității minunate și texturii apetisante de piatră zdrobită. Realmente delicios, îi iubesc prospețimea evidentă. Un Petit extraordinar care va îmbătrâni frumos. Serios, dar seducător.”
Producător
În 1365, Verrier Dubosc semna primele documente păstrate despre acest domeniu, în care sunt menționate și câteva vinuri. Apoi, la mijlocul secolului al XVIII-lea, proprietatea trece în mâinile lui George Smith, un negustor scoțian de vinuri care i-a dat numele său. În 1842, castelul este cumpărat de Lodi Martin Duffour-Dubergier, primar al Bordeaux-ului și semnatar al Clasificării de la 1855, care l-a ridicat la rangul de Grand Cru Exceptionnel. Ulterior, în 1958, Louis Eschenauer, un negustor celebru, cumpără domeniul ale cărui vinuri le vindea încă de la începutul secolului al XX-lea. Prestigioasa istorie a acestui loc unic ia o nouă turnură în 1990, când intră în proprietatea campionului olimpic de schi Daniel Cathiard care-l scoate din penumbră, transformându-l într-unul din domeniile de frunte din Graves. El a redus la minimum cantitatea de produse chimice și ierbicide folosită în vie, a modernizat complet crama, a crescut proporția de butoaie noi folosite la maturare și, nu în ultimul rând, a apelat la serviciile a trei consultanți celebri, unul dintre ei fiind, bineînțeles, Michel Rolland. Cele 55 ha de vie ale domeniului sunt situate pe o creastă cu pietriș, la est de Château Haut-Bailly. Vinurile roșii sunt fermentate în inox și maturate în butoaie de stejar 50% noi timp de 15-18 luni, fiind îmbuteliate fără a fi limpezite și filtrate . Nu e de mirare că fiicele lui Daniel și Florence Cathiard au moștenit talentul în afaceri al părinților. Mathilde Thomas-Cathiard și soțul ei Bertrand Thomas au înființat Laboratoarele Caudalie, vestite în întreaga lume pentru produsele cosmetice exclusiviste din sâmburi și lăstari de viță. Iar Alice Tourbier Cathiard conduce, împreună cu soțul ei Jérôme, două lanțuri hoteliere de vis: Les Sources de Caudalie, Palace Champêtre, plus Les Etangs de Corot din Versailles.